Jövő januártól törvény szünteti meg az avar és kerti nyesedék égetését a településeken.

Erre is tekintettel Balassagyarmat Város Önkormányzata 2020 novemberétől bevezeti a lakossági zöldhulladék házhoz menő szelektív szállítását.

Ennek keretében 2020. november hónapban minden családi házas lakóövezetben lévő hulladékszállítási szerződéssel rendelkező lakóingatlan tulajdonosa térítésmentesen vehet át 4 db zöldhulladék szelektív gyűjtésére szolgáló lebomló hulladékzsákot a Balassagyarmati Városüzemeltetési Nkft-nél (Balassagyarmat, Mikszáth út 59.).

A zöldhulladék elszállítására ezen zsákokban, illetőleg a – közszolgáltató előírásai szerint 1 méter hosszúságúra felvágott max. 3-4 cm ágátmérőjű – kerti nyesedéket 20-30 cm vastagon kötegelve kerülhet sor, a közszolgáltató által az átvételkor megjelölt időpontokban. Az elszállításra szánt, bezsákolt, illetve kötegelt zöldhulladékot a saját ingatlan elé, az úttól max. 1-2 méterre kell kihelyezni a szállítási napot megelőző este vagy a megjelölt nap reggel 6:00-ig.

Kerti zöldhulladék gyűjtésére alkalmas szelektív zsákot ezen felül a cég telephelyén ill. az ismert árusító helyeken (Benczúr utcai villanyüzlet és Rákóczi úti Nógrádker-üzlet) vásárolni is lehet.

Ezen túl gyűjtőpontként a balassagyarmati hulladékudvar (Balassagyarmat, Szügyi út 65.) ezután is fogadja meghatározott mennyiségben ingyen a zöldhulladékot. A szolgáltatásra azon magánszemély jogosult, aki szerepel az ügyfél-nyilvántartásban, valamint felmutatja lakcímkártyáját, illetve egy évnél nem régebbi hulladékgazdálkodási díj befizetését igazoló dokumentumot.

A hulladékudvar nyitva tartása: Szerda: 10:00–18:00 és Szombat: 8:00–12:00.

Emellett az önkormányzat felhívja a lakosság figyelmét a zöldhulladék komposztálás útján történő kezelés lehetőségére és annak jelentőségére is.