A Magyar Irodalomtörténeti Társaság kitüntetésében részesült Pásztor Éva középiskolai tanár.

Családias légkörű díjátadó ünnepség keretében vette át Pásztor Éva, magyar-ének szakos középiskolai tanár a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Toldy Ferenc-díját. A megtisztelő szakmai elismerést 1981 óta ítélik oda a legkiválóbb egyetemi, főiskolai oktatók, kutatók, muzeológusok, általános és középiskolai tanárok részére irodalomtörténeti munkásságuk elismeréseképpen.

Pásztor Éva 1976-ban kezdte tanári pályafutását. A tanítványok sikereit jelző, országos versenyeken elért előkelő helyezések mellett, aktív szervező munkásságot is maga mögött tudhat. Tagja a Mikszáth Társaságnak, az Anyanyelvápolók Szövetségének, a Magyar Irodalomtörténeti Társaságban 2018-től a Nógrád Megyei Tagozat elnökeként tevékenykedik. Kazinczy- és Veres Pálné-díjas, többszörösen kitüntetett Kiváló Pedagógus.

  • Nagyon régóta tudom, hogy nekem ez az utam. Már kisgyermekként erre a pályára készültem, játékból anyukámat, nagymamámat éppúgy beültettem az iskolapadba, mint a pajtásaimat. Az évtizedek összesűrűsödnek az emlékezetünkben, de minden kedves tanítványomra egyaránt emlékszem. Nagyon fontos volt számomra, hogy a kultúra közvetítésével örömöt adjak, hogy tágítsam a világlátásukat. Szabadnak és változatosnak éltem meg a pályámat, örömmel foglalkoztam ifjú felnőttekkel. Tanulással, önképzéssel hamar alkalmazkodtam a generációváltásokhoz is, hogy ne távolodjak el a tanítványaimtól sem idegen nyelv-, sem informatikai tudásban. Izgalmas volt őket eljuttatni a sikerig, segíteni, hogy megvalósítsák a terveiket – emlékszik vissza az elmúlt évtizedekre Pásztor Éva.

Ugyan egy életmű díjjal gazdagabban, de továbbra is a pályán dolgozva, új szakmai kihívások előtt állva telnek a nyugdíjas évek is. A Tanárnő jelenleg a Szent-Györgyi Albert Technikum óraadója.

  • Még nem zártam le a pályát. Ha valahol szükség van a segítségemre, szívesen és örömmel megyek. Most azon fáradozom, hogy megnyissam a gyerekek szívét. Úgy látom, hogy a jelenlegi középiskolás generáció nagyon szűken, zártan lát, mintha nem szívvel élnék meg a világot. De irodalmat nem lehet másképp tanulni és tanítani sem, csak ha szívből adom, és ők szívből fogadják.

A tanítás, a publikációk és az aktív közéleti szerepvállalás mellett most is, mint mindig, a család áll az első helyen. Jelenleg az unokázás és Honey, a szíjalt hátú konyik csikó nevelése a legörömtelibb elfoglaltságok.

(kanyó)

Fotó: PSZ