A Nógrád Megyei Önkormányzat ünnepi közgyűlésén, szeptember 20-án, a XIV. Nógrádi Megyenap alkalmából kerültek átadásra az idei kitüntetések a Vármegyeháza dísztermében. Rangos elismerésben részesült több balassagyarmati polgár is.

Veres Pálné díjat kapott Lévárdi Beáta Andrea pedagógus-karnagy. Perliczi János-díjjal tüntették ki a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet Infektológiai Osztály-Koronavírus Részleg kollektíváját. Nógrád Megye Gazdaságáért díjat vehetett át Jusztin Nándor, a Juszt-Bau Kft. tulajdonosa. Nógrád Megyéért kitüntetésben részesült Makrai Richárd, a Balassagyarmat–Karantén Facebook-csoport alapítója. Szontágh Pál-díjas lett dr. Limbacher Gábor, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatója.

Az idei ünnepség alkalmával Nógrádikum címet kapott a szécsényi tűztorony, a bujáki zúzás csík, a rimóci hordozható Szűz Mária-szobor kultusza, Kodály Zoltán Palotáson gyűjtött népdalai és ezek hagyományai, a Mátrai Bivalyrezervátum, a palóc vendégségek Szurdokpüspökiben, valamint Terény község katolikus és evangélikus népviselete.

A zene szeretete

Lévárdi Beáta Andrea, a Rózsavölgyi Márk AMI zongora, szolfézs és zeneelmélet tanárának, tanszak vezetőjének munkáját az elmúlt években több fórum is díjazta. Felkészítő tanári és karnagyi különdíjai mellé elnyerte többek között Az év pedagógusa – Balassagyarmat-díjat, a Nógrád Megyei Önkormányzat Önzetlenség díját, 2019-ben Miniszteri dicséretben részesült. Az idei szakmai elismerés mégis különleges a tanárnő számára.

  • Ennek az elismerésnek azért örültem különösen, mert e díjazással a zenekultúrát és a zenepedagógiát is elismerte a Megyei Közgyűlés – összegez a tanárnő.

A tanítványok országos és nemzetközi díjak birtokosai. Az általa vezetett Szécsény Város Gyermekkara, valamint az Erkel Ferenc Vegyeskar, illetve a Százszorszép Száztagú Palóc Gyermek- és Ifjúsági dalkör több rangos elismerésben részesült, hazai és nemzetközi koncertek rendszeres fellépői. Az énekes növendékkel megalakított, Vissi d’arte Művészeti Együttes élőzenei ismeretterjesztő koncerteket tart Nógrád megye általános- és középiskoláiban. A motiválás, felkészítés mellett a szervezés, a szükséges pályázati és szponzori források megteremtése és a projektek lebonyolítása egyaránt a munka részét képezik.

  • Az a célom, hogy átadjam a zene szeretetét, örömét, mert ez harmonikusabbá teszi a belső a világot. A zene univerzális transzfer, szinte észrevétlenül teszi az embert sokoldalúbbá, érzékenyebbé, sikeresebbé – fogalmazza meg hitvallását a zenepedagógus.

Emberi hangon

Sok ember, sokféle nézettel, békében is tud egymás mellett élni, mindez csupán a kommunikáció minőségén múlik. Mint minden közösségnek, nekünk is vannak problémáink, de ez nem csaphat át modortalanságba – vallja Makrai Richárd vállalkozó, aki mint a Balassagyarmat-Karantén Közösségi Csoport alapítója.

Richárd és felesége, Andrea, márciusban építették fel azt a közösséget, mely legnagyobb részt a kórház COVID osztályán dolgozók részére juttatott el élelmiszert, használati tárgyakat. Ingyenes online pszichológiai terápiával, jótékonysági célú árverésekkel, online programokkal, koncertekkel segítették a környékbelieket a karantén idején, de kézzelfogható módon segítettek számos család, a helyzet okán kialakult problémájának a megoldásában is.

A maga nemében hiánypótló helyi közösség vezetője céltudatos tematikai válogatással és moderált hangnemmel ellensúlyozza a nyilvános közösségi fórumok sokszor téves információkat terjesztő, színvonaltalan és agresszív kommunikációját.

  • Bármi is legyen épp a közös cél vagy probléma, az a legfontosabb, hogy pozitív, megerősítő és derűs hangon érintkezzünk egymással. Megértésben tovább és jobban lehet élni. Az sem mindegy, mit adunk át a gyerekeinknek, és az sem, hogy kedvességgel vagy épp haraggal töltjük meg a város levegőjét – vélekedik a közösségszervező.

A csoport a karantén helyzet feloldása óta Fókuszban a Térség néven, de azonos szellemiségben működik. Építő jellegű célok, hiteles információ megosztás, konkrét eredményekben megnyilvánuló összefogás és segítségnyújtás jelentik továbbra is a csoport kohézióját.

  • A korábbi hónapok során kifejezetten jó kapcsolatot sikerült kialakítani a térség önkormányzataival, s most már a nógrádi településeket is népszerűsítjük, támogatjuk turisztikai, gazdasági, kulturális tevékenységüket. Most azon dolgozunk, hogy a szlovákiai településekkel is erősödjön a kapcsolatunk. Jelenleg kiemelt jótékonysági célunk az Egészségesebb Nemzedékekért Egyesület részére támogatásokat gyűjteni, a sérült gyermekek terápiájához nélkülözhetetlen eszközök megvásárlásához szükséges forrás előteremtésében igyekszünk segíteni az Egyesület munkatársainak. Kérjük a balassagyarmatiakat, hogy csatlakozzanak a csoportunkhoz és céljainkhoz – összegzi a lokálpatrióta vállalkozó az aktuális feladatokat.

Fotónkon: dr. Szabó Géza főigazgató, dr. Sólyom Artúr osztályvezető főorvos és Pusztai Éva főnővér veszik át a Dr. Kenessey Albert Kórház és  Rendelőintézet Infektológiai Osztály Koronavírus Részleg kollektívájának díját Skuczi Nándortól, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnökétől.

Kanyó Kinga