Az Európai Stroke Társaság (ESO) és a nemzetközi Angels Kezdeményezés értékelése alapján a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet elnyerte az ESO- Angels legmagasabb, gyémánt fokozatú minősítését, mely nemzeti és európai szinten is kimagasló minőséget jelent a stroke ellátás terén.

Az Angels kezdeményezés egy non-promocionális kezdeményezés, amely Dél-Afrikából indult és a világ 105 országában van jelen. A projekt célja az akut ischaemiás stroke-ellátás optimalizálása, azaz az ellátás minőségének folyamatos fejlesztése, a földrajzi lefedettség biztosítása, az egészségügyi szakdolgozók közösségének gyarapítása és egy hatékony regionális referáló hálózat fejlesztése. Mindez annak érdekében történik, hogy az akut ischaemiás stroke betegek minél minőségibb és minél gyorsabb ellátást kapjanak, ezzel lecsökkentve a halálozás, a rokkantság és a további szövődmények kockázatát.

Az Európai Stroke Társasággal közösen hozta létre az ESO- Angels díjat, melynek célja, hogy a stroke-ellátásban kiemelkedő kórházak elismerést kapjanak. A díjak egy nemzetközi adatbázisba feltöltött adatokon alapulnak. A díj kritériumai között szerepel a door-to-needle idő (a stroke betegek beérkezésétől a kezelésükig eltelt idő), a rekanalizációs eljárások aránya, a CT vagy MRI felvételek száma, a diszfágia szűrések aránya, a gyógyszeres terápia, illetve az, hogy a stroke betegeket az erre kijelölt stroke-osztályon, vagy intenzív osztályon kezelték.

A díj fokozatai növekvő sorrendben arany, platina és gyémánt. A fokozatokat negyedévente lehet elnyerni. A Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet már magáénak tudhat két arany díjat, viszont most először, a 2020-as év első negyedévében visszajelzett adatai alapján elnyerte a gyémánt fokozatot.

Ez óriási elismerés, ugyanis a díj 2017-es megalapítása óta ez a második gyémánt minősítés hazánkban.