A fertőzöttség növekedése és a helyi adatok azt mutatják, most már mindenhol ott lehet a koronavírus Balassagyarmaton is – Csach Gábor polgármestert kérdeztük az aktuális helyzetről.

Gondolta volna, hogy ilyen hamar megérkezik a második hullám?

Persze, a legtöbb szakértő szeptemberre jósolta a második hullámot. A határok megnyitása, a lazítások feloldása, majd az iskolakezdés nyilvánvaló lökést adott a vírus terjedésének, amit megállítani nem lehet, maximum fékezni. És ez egészen addig így lesz, amíg nem lesz megfelelő vakcina, illetve gyógymód a koronavírus fertőzés és szövődményei ellen.

Az első hullám végén azt nyilatkozta, a járvány teljesen átírta a város idei költségvetését. Mit tudhatunk most a veszteségekről?

Most zajlik a hivatalban a szeptemberre halasztott iparűzési adóbevallások értékelése. Annyit látunk, hogy helyes volt a biztonsági módosítás még a nyáron, amikor a covid előtt 850 milliósra tervezett HIPA bevételt 550-re vettük vissza, nagyjából ekkora gazdasági krízist, 30-35 százalékos visszaesést okozott eddig a városban a koronavírus. Úgy számolunk ezen túl, hogy tartani tudjuk a védekezés költségeit is a tervezett módon, tehát a költségvetésünk a vírushelyzet ellenére is stabil. Köszönhetően az elmúlt évek felelős gazdálkodásának, bár szerényebb mértékben, de jut önerős fejlesztésre, és szolgáltatás bővítésre is. Mindezt az elmúlt hetek nyertes pályázatai is segítik.

Tavasszal kiválóan teljesített a város a példás összefogásnak köszönhetően. Most több a feszültség, nehezebbnek tűnik a helyzet.

Szemmel láthatóan egész Európában másfajta védekezési logikát követnek a kormányok, mégpedig olyat, amelyben a gazdaság és a normális élet működtetése a legnagyobb mértékben biztosítható. Ezért, és mert tele van az internet őrült vírustagadó és felelőtlen okostojásokkal, a fegyelem is csökkent. Pedig nem nehéz belátni, hogy az országok ismételt többhavi leállítása katasztrofális károkat okozna, például kezelhetetlen szociális feszültségeket maga után vonva. Nincs ellentmondás a tavaszi és a mostani döntések között, csak az egészségügy felkészültsége, és a gazdasaság működtetésének szüksége már más hangsúlyokat követel.

Mi most a legfontosabb?

A fertőzöttség növekedése és a helyi adatok is azt mutatják, most már mindenhol ott lehet a vírus Balassagyarmaton is. Mivel a fertőzöttek döntő hányada tünetmentesen gyógyul, ezért egyetlen fegyver van a fertőzés terjedésének fékezésére: a járványügyi szabályok betartása. Rendszeres kézmosás, fertőtlenítés, tumultusok elkerülése, zárt helyen szájat és orrot eltakaró maszkviselés és ami a legfontosabb, a veszélyeztetett idősekre, betegekre való odafigyelés, hogy ők megússzák a megfertőződést. Mivel a tünetek jelentkezésekor a legfertőzőbb a vírus, ne menjen közösségbe senki, aki influenzaszerű tüneteket tapasztal magán.

(szilágyi)