Csokoládé termék készítő szakképzés indult szeptemberben a Mosoly EGYMI-ben. A vonzó szakma iránt nagy az érdeklődés.

A konyhai kisegítő, parkgondozó és számítógépes adatrögzítő szakok mellett csokoládé termék készítő képzést indított a nyírjesi intézmény. A jól felszerelt tankonyhában az idei évfolyamon 12 tanuló fogja elsajátítani a kézműves csokoládé termékek készítésének fortélyait.

  • A konyhához kötődő képzések mindig is profilunkhoz tartoztak, s mivel cukrász szakoktatóinkkal a humán erőforrásaink is lehetővé teszik, erre a – lehetőségek közül leginkább piacképes – szakmára esett a választásunk – idézi fel a kezdeti lépéseket Siketné Zsiga Judit intézményvezető.

Mint a cukrászat részképesítése, a csokoládé termék készítés a népszerű és divatos képzések közé tartozik. A kézműves termékek iránt egyre nő a kereslet, kiváltképp, ha az valamilyen önmagán túlra mutató üzenettel bír.

  • Ez a szakma családi vállalkozásban is működőképes. Van olyan tanulónk, akinek a szülei már most azt tervezik, hogy családi házuknak egy helyiségét manufaktúrának rendezik be sérült gyermekük részére.

Az intézmény vezetősége szakmai kapcsolatok építésével készítette elő a tanévet. A ChocoMe alapító tulajdonosával, Mészáros Gáborral szakmai együttműködés tervezése folyik. A budapesti KockaCsoki tulajdonosa, Dénes Ákos négy oktató ingyenes felkészítését vállalta a nyár folyamán.

  • A KockaCsokit egy autizmussal élő gyermek édesapja hozta létre. A családi vállalkozás tíz munkavállalót foglalkoztat, ebből öt, mint gyermekük, szintén autista. Amellett, hogy létrehoztak egy csokoládé manufaktúrát, mely sérült embereket támogató környezetet teremt a munkavállalóknak, köré építettek több kísérő elemet, mint pályaorientáció, munkáltatóknak szóló tréningek, szülői találkozók, s intézményünkkel is szeretnének együttműködni, akár bázis iskolaként is – tette hozzá az igazgatónő.

A teljes létszámú iskolai csoport tanulói jelenleg az alapozásnál tartanak. A diákokban és az oktatókban is nagy az érdeklődés és a várakozás, hisz hamarosan saját készítésű tábla csokival, kocka csokival és bonbonnal várják majd a vendégeket.

(kanyó)