Éjszakába nyúló emlékidézéssel kezdődött a Farkas András 100 rendezvények sorozata Balassagyarmaton. Sóhaj és kiáltás címmel megnyílt a Jánossy Képtár tárlata.

A művész életének kettősségét megragadó tematikus kiállítás a paraszti élet esztétikai és erkölcsi értékének, a szülőföld és a vidéki táj szeretetének, valamint a háború utáni diktatúrának a kontrasztját állítja a középpontba. A megnyitó rendezvény egyúttal – a jubileumhoz méltó módon – ünnepelte Farkas András tanári-emberi alakját, életpályáját.

  • Farkas András Balassagyarmaton a Balassi Bálint Gimnáziumban tanított. Kitűnő pedagógiai érzéke és művészi tudása okán hívták őt főiskolai tanárnak Budapestre, de azok közé tartozott, akik a nehezebb utat választották: gyökereinél maradt és egy életen át tanított, állandóan rajzolt és festett. Órái – tanítványai elmondása szerint – többek voltak puszta rajzóráknál. Magában foglalták a művészettörténetet, az etikát, az esztétikát, illemtant, a biológiát, az akkor még kevésbé ismert és nem holmi divatként kezelt környezettudatos gondolkodást, a természetismeretet, a filozófiát… Talán nem túlzás, ezért bátran állítom: jogot formált a “reneszánsz ember” megnevezésre, aki egyetemességre törekedett a hétköznapi életben éppúgy, mint a művészi világában – fogalmazott megnyitó beszédében Zolnyánszki Zsolt Benedek galériavezető.

A főként egykori tanítványokat vonzó kulturális eseményen zenészek és vendégek idézték meg a Tanár úr szellemiségét. A szintén tanítvány Id. Telek Zoltán tangóharmonikán játszotta el a tisztelve szeretett mester kedvenc dallamait.

A rendezvényen közreműködtek Ember Péter, Janák Péter, Kelemen Zoltán, Majer Csaba, Ifj. Telek Zoltán és Zolnyánszki Zsolt Benedek.

A tárlat január 30-ig tekinthető meg. Egyben az emlékév záró akkordjaként, a Civitas Fortissima ünnep tiszteletére, január 29-én a Farkas Andrásról fennmaradt mozgókép felvételek élőzenés vetítésével várja vendégeit a Jánossy Képtár.

A Farkas András 100 rendezvényei

Október 20. Madách Imre Városi Könyvtár – Őszi emléknap, konferencia és kiállítás megnyitó

November 30. Artéria Galéria – A százéves fiatalember, kiállítás megnyitó

Január 29. Jánossy Képtár – Finisszázs

Fotó: Sümegi Tamás