A Pásztói Járási Ügyészség több rendbeli lopás miatt végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta azzal a többszörösen büntetett, 48 éves férfival szemben, aki egy Nógrád megyei községben több ingatlanba is betört.

A vád szerint a férfi – aki állandó jövedelemmel, bejelentett munkahellyel és megfelelő lakhatással sem rendelkezik, többnyire rokonainál húzza meg magát és létfenntartását vagyon elleni bűncselekmények elkövetéséből biztosítja – 2019. november 26-án a lakóhelyén  átmászott egy ház kerítésén, majd a teraszon lévő szekrényből eltulajdonított egy kalapácsot. Ezután az ingatlanhoz tartozó, különálló melléképületbe is bement, ott azonban nem talált semmi értékesíthető dolgot.

Még aznap egy másik ingatlan kerítésén is átmászott, majd a teraszon elhelyezett kaspóban kutatott a ház bejárati ajtajának kulcsa után. Eközben azonban egy arra járó szomszéd megzavarta a tolvajt, aki az előző háztól ellopott kalapácsot is hátrahagyva elmenekült.

2020 áprilisában a férfi a község egyik használaton kívüli pékségének ablakáról a védőrácsot lefeszítette, majd az ablakot benyomva bejutott az épületbe, ahonnan két lemezfelnire szerelt, használt gumiabroncsot tulajdonított el.

Később, 2020. június 14-én az elkövető egy bekerítetlen ingatlan udvarába, a ház hátsó, erdős része felől bement, majd az ajtót befesztíve bejutott a házba. Az ingatlanból élelmiszert, mosogatószert és mosószert vitt magával.

A vádlott a sértetteknek közel 50 ezer forint kárt okozott, melynek egy része lefoglalással megtérült.

A Pásztói Járási Ügyészség a többszörös visszaeső, jelenleg is letartóztatásban lévő vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta vádiratában. Továbbá indítványt tett a vádlottal szemben a 101.187 Ft összegű bűnügyi költség megfizetésére kötelezés mellett a sértetteknek okozott kár megtéríttetésére is.