Megnyílt a Tragédia-illusztrációkat bemutató Farkas András-tárlat. Az évente hagyományosan megrendezésre kerülő Őszi emléknap című eseményt idén a festészet ünnepének szentelte a Madách Imre Városi Könyvtár és a Mohácsi József Alapítvány.

A rendezvény első programjaként Shah Gabriella művészettörténész, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum igazgatója nyitotta meg a kiállítást. Farkas Andrást több irodalmi alak között Madách is megihlette, Az ember tragédiája című műhöz hét sor illusztrációt készített, ezeket a grafikai sorokat tartalmazza a tárlat. A rendezvényt Csábi István konferálta, zongorán közreműködött Ember Csaba.

A kupolateremben megtartott emlékülést Csach Gábor polgármester-művészettörténész vezette.

Farkas András azok közé az áldott gyüttmentek közé tartozott, akik pótolták azt a fajta polgári világkép kiesést, ami az ötvenes években katasztrófát okozott Balassagyarmaton. Mesterségbeli tudása magasan a legkiemelkedőbb volt a régióban, világszínvonalú rajzkészség jellemezte, gondoljunk csak a picassói virtuozitással egy tollvonással megrajzolt mozdulatokra, vagy a goyai, rembrandti nagyszerűségű részletekre – méltatta Farkas András jelentőségét a konferencia elnöke.

Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész az illusztrációk keletkezését járta körül, tanítva-megrajzolva a művész szellemiségét, életművét. Csegezi Tamásné, egykori szántós diáklány, a Magyar Posta Bélyegmúzeumának igazgatója, Farkas András magyar filatéliában elfoglalt érdemeit mutatta be az örökké hálás tanítványok emlékeivel. Dr. Szabó András előadóművész a barátként vezetett diákban megőrződött karaktert rajzolta meg a költészet erejével átitatva. Az előadásokat az anekdoták mellett egy, a mesterről 1990-ben készült riportfilm részletei is színesítették.

A rendezvény a Magyar Művészeti Akadémia, Balassagyarmat Város Önkormányzata, a Dornyay Béla Múzeum, Csegezi Tamásné és Farkas Gábor támogatásával jött létre.

Fotó: Sümegi Tamás