A Nógrád Megyei Főügyészség vádja alapján a Balassagyarmati Törvényszék kábítószer-kereskedelem bűntette miatt első fokon nyolc év hat hónap fegyházbüntetésre ítélte és tíz évre kiutasította Magyarország területéről azt a két holland férfit, akik egy Nógrád megyei zenei fesztiválon kábítószert árusítottak.

A két holland férfi 2017 júliusában egy fesztiválra érkezett Nógrád megyébe, azért, hogy kábítószereket árusítsanak az ott szórakozóknak.

A fesztivál területén a két férfit rendőrök ellenőrizték, a pavilont, ahol tartózkodtak átvizsgálták, melynek során egy hátizsákból és övtáskából előre csomagolt és árjegyzékkel ellátott, nagy mennyiségű amfetamin, LSD és kannabisz került elő. Az autójukban talált bőröndből és egy válltáskából a rendőrök ugyancsak kábítószereket foglaltak le. A kereskedőktől levett vizeletminta alapján az is megállapítható volt, hogy nemcsak árulták, de fogyasztották is a drogot.

A Balassagyarmati Törvényszék az ügyészi indítvánnyal egyezően mindkét vádlottat jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek, és ezért őket nyolc év hat hónap fegyházbüntetésre ítélte, emellett tíz évre kiutasította őket az ország területéről. A bíróság a kábítószereket elkobozta, a vádlottakat pedig fejenként 56.169 Ft összegű vagyonelkobzás mellett összesen 2. 843.069 Ft bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte.

Az ügyész az ítéletet tudomásul vette. A vádlottak felmentésük érdekében fellebbeztek, így az ítélet nem emelkedett jogerőre, az eljárás másodfokon folytatódik tovább, a két holland férfi azonban továbbra is letartóztatásban maradt.