A Balassagyarmati Járási Ügyészség egy 23 éves Nógrád megyei férfi letartóztatására tett indítványt, aki 2020. október 23-án két családdal is tettlegességig fajuló szóváltásba keveredett.

A nyomozás adatai szerint a férfi 2020. október 23-án testvéreivel és sógorával egy keresztelőn vett részt, ami után a település kocsmájába mentek italozni, ahol egy másik család éppen születésnapot ünnepelt.

Az italbolt közelében a születésnapot ünneplő család egyik tagja dohányzott, akihez a gyanúsított odalépett és tőle cigarettát kért. A férfi felajánlotta az általa szívott cigaretta megmaradt felét, ezt azonban a gyanúsított nem fogadta el, ehelyett megragadta a másik nyakát és megfenyegette őt.

Az ijedt férfi visszatért rokonaihoz és elmesélte nekik a vele történteket, erre a rokonság megkereste és számon kérte a támadót. A gyanúsított ekkor az egyik rokont ököllel állon ütötte, majd egy botot felkapva azzal is ütlegelni kezdte őt.

A megtámadott rokon az ütésektől a földre esett, majd a gyanúsított – a testvéreivel és sógorával kiegészülve – a földön fekvő sértettet tovább ütötte és meg is rugdosta, emellett a sértett rokonságára is ököllel, botokkal és baseball ütővel támadtak.

A bántalmazott család egyik tagja telefonon értesítette szüleit a velük történtekről, akik egy gépkocsival a helyszínre siettek. Amint kiszálltak az autóból, a gyanúsított a sofőrt egy lapáttal fejen ütötte, aki az ütéstől elveszítette eszméletét és a földre esett. A gyanúsított ezután a sofőr segítségére siető feleséget is arcon ütötte, majd – mivel meghallották, hogy a rendőrség hamarosan kiérkezik – hazamenekültek.

Az esti órákban megjelent otthonuknál egy harmadik helyi család három tagja, hogy botokkal és betonvassal felfegyverkezve számon kérje rajtuk azt, hogy aznap a kocsma előtt – még a fenti verekedés kirobbanása előtt – az egyik kiskorú rokonukat is megverték. A két csoport között szóváltás alakult ki, majd a gyanúsított és testvérei baltával és gázriasztó fegyverrel támadtak a házhoz érkezőkre, az egyikük a gázpisztollyal lövéseket is adott le.

A garázdaság bűntette és a súlyos testi sértés bűntette miatt a Balassagyarmati Járásbíróság a különös visszaeső férfi letartóztatását az ügyészi indítvánnyal egyezően a bűnismétlés megakadályozása érdekében elrendelte.

A végzés ellen az elkövető fellebbezést jelentett be, ezért a döntés még nem végleges, de az a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható.