A Salgótarjáni Járási Ügyészség vádemelése nyomán a bíróság kifosztás bűntette és más bűncselekmények miatt jogerősen 3 év 6 hó börtönbüntetésre ítélt egy 31 éves salgótarjáni férfit, aki a megyeszékhelyen idős, illetve figyelmetlen sértettektől tulajdonította el a táskáikat.

A férfi 2020 március 3-án dél körül a salgótarjáni autóbusz-pályaudvaron felfigyelt egy padon ülő nőre, aki elmélyülten foglalatoskodott a telefonjával, miközben a válltáskája mellette volt a padon. Az asszony mögé lépett, hirtelen felkapta a táskáját, majd azzal elszaladt. Futás közben – hogy ne ismerjék fel – levette és egy kukába dobta a felsőjét, majd a táskából kivett 27.500,-Ft készpénzt, majd a pénztárcát és a sértett okiratait is tartalmazó táskát egy kukába dobta. A lopással összesen 54.940 Ft kárt okozott.

Néhány nap múlva Salgótarján belvárosában figyelt fel egy újabb kínálkozó lehetőségre: egy buszmegállónál várakozó idős, bottal járó nő a táskáját a lába mellé a földre tette. A nőhöz lépett, egy gyors mozdulattal felkapta a szatyrot és azzal elszaladt.

A megszerzett táskából a vádlott kivette a benne lévő 20.000 forintot. A pénztárcát és a szatyrot, amelyben a sértett és férje okiratai is benne voltak, útközben elrejtette, majd a munkáskabátját – ezúttal is azért, hogy ne ismerjék fel – a közeli patakba dobta. A sértettet a táskája elvételének elhárításában 86 éves kora és mozgásbeli fogyatékossága is korlátozta.

A férfi cselekményével összesen 41.000 Forint kárt okozott a sértettnek.

A többszörösen büntetett előéletű vádlott a terhére rótt kifosztást, okirattal visszaélést és lopást is beismerte a Salgótarjáni Járásbíróságon tartott előkészítő ülésen, egyben lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság őt ennek megfelelően további tárgyalás nélkül az ügyészi mértékes indítvánnyal egyezően 3 év 6 hó börtönbüntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítéletet az ügyész és a vádlott is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.