Fegyelemmel tűrik az egyre fokozódó helyzetet a Szent Erzsébet Idősek Otthona lakói és dolgozói. A balassagyarmati intézményben megfigyelhető arányok megfelelnek a más, hasonló intézményekben tapasztaltaknak.

Október utolsó napjaiban, törés gyanú miatt kórházba került lakón elvégzett pozitív gyorsteszt eredmény után minden lakó és dolgozó PCR tesztelése megtörtént az ÁNTSZ előírásoknak megfelelően. A három épületrész adatait összesítve, az ellátottak közül 81-en pozitív, 76-an negatív mintát adtak, a dolgozók körében 31 pozitív és 56 negatív eredmény született. Október 28. óta hat fertőzött lakó hunyt el a kórházban.

A pozitív és negatív lakók elkülönítése megtörtént mindkét érintett pavilonban. A pozitív tünetmentes dolgozók nem kötelezhetők munkavégzésre, de nem is nélkülözhetők.

  • A vonatkozó ÁNTSZ határozat értelmében a pozitív tünetmentes dolgozó, ha úgy dönt, munkába állhat azzal a feltétellel, hogy nem használhat tömegközlekedési eszközt, és kizárólag a lakóhely és a munkahely között közlekedhet, valamint csak a pozitív eredménnyel rendelkező lakók ellátásában dolgozhat. Negatív lakókat csak negatív eredménnyel rendelkező dolgozó láthat el. Mindezek tudatában nehéz megszervezni a beosztást, ezért fordulunk a nyilvánossághoz, hogy aki tud, segítsen, megbízásos jogviszonyban tudjuk alkalmazni a jelentkezőket – mondta dr. Jóna András igazgató.

Az új dolgozók esetében, munkába állás előtt garat gyorsteszt, majd PCR teszt levétele is megtörténik, a munkavégzés a biztonsági előírásoknak megfelelő védőfelszerelésben történik.

A konyhai személyzet negatív eredményekkel rendelkezik, az étkeztetés ellátása zavartalan. A szigorított nyári időszak után, már a második hullám kezdetén, szeptember 3-án látogatási tilalmat rendelt el az intézményvezető.

Jelenleg minden lakó tünetmentes!

(kanyó)