A vírus elleni új intézkedések akkor tudnak életbe lépni, ha az Országgyűlés megadja a felhatalmazást a rendkívüli jogrendhez és a képviselők megszavazzák az intézkedéseket.

Ha az Országgyűlés megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást, és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetünk be, mondta Orbán Viktor kormányfő, és felsorolta az intézkedéseket:

– Este 8 és reggel 5 között kijárási tilalom lesz. Felmentés csak a munkába járás és hazajárás, valamint rendkívüli esetben lehetséges.

– Az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges

– Az üzletek, fodrászatok este 19 órakor bezárnak.

– A szállodák csak üzleti célú vendégeket fogadhatnak, turistákat nem

– Általános rendezvénytilalom lép életbe, családi összejövetelen, magánrendezvényen legfeljebb 10-en vehetnek rlszt

– Esküvő csak lakodalom nélkül lehetséges, a szertartáson csak a szertartás megtartásához szükséges személyek, továbbá a szülők, tanúk, testvérek vehetnek részt

– A temetésen maximum 50 fő vehet részt

– A sportmérkőzések zárt kapusak lesznek

– Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, az amatőr csapatsport tilos

– A szabadidős létesítményeket – fitneszterem, fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek bezárják.

– A felsőoktatás csak online formában működhet, és az összes kollégiumot be kell zárni.

– Középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe

– A bölcsődék, óvodák, általános iskolák 14 év alattiak számára nyitva maradnak

– A kórházi dolgozókat, iskolai tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat tesztelik, akkor is, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 %-os biztonságú

– A szállodáknál a bezárás utáni első 30 napban a november 8-ig történt foglalásokat, azok 80 %-át az állam megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket.

– Az éttermeknek, szabadidős létesítményeknek erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, az állam a munkavállalók bérét megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket.

Ezeket az intézkedéseket 30 napra vezetik be, szükség esetén meghosszabbíthatják, az intézkedések kedd éjféltől, vagyis szerda 0 órától lépnek hatályba – ha megszavazza a parlament kedden.