Kerékpáros túrák, múzeum létesítése, veterán bringás találkozó, országos média megjelenések – Balassagyarmat és az Ipoly-völgy népszerűsítésén túl komplex turisztikai projekt épül. Olexa Miklós, az Ipoly Túra Egyesület elnöke egy év alatt szerzett tapasztalatait és a jövő feladatait összegzi.

  • A projekt alapja a Felvidéki örökségünk kincsei webes oldal, melyet eddig jóval több, mint négymillió látogató keresett fel. Emellett információs és túra központként népszerűsítjük Balassagyarmatot, mint a Felvidék kapuját. A múzeum az egyetlen biciklis múzeum az egész Kárpát-medencében – mondja a projekt motorját adó ötletgazda.

Az Ipoly-völgy kiválóan alkalmas a kerékpáros turizmusra, a folyó mindkét oldalán jól biciklizhető utakkal, tiszta levegővel, történelmi, kulturális, geológiai értékekkel. A terv ezeknek az adottságoknak a kiaknázására épült. A legkülönlegesebb attrakció a 130 kétkerekűt és egyéb kiegészítőket bemutató, kuriózumnak számító 1. Kerékpár Múzeum Balassagyarmat, melynek sorsa a tavalyi Tour de Hongrie etap rajtján dőlt el.

  • Ide látogató gyűjtők mondták el, hogy nemzeti kincsnek, világszenzációnak minősülő kerékpárok porosodnak itt-ott, mert nem tudják hol kiállítani a darabokat. Hamarosan elkészült az épület, a gyűjtők pedig az egész országból rendelkezésre bocsátották a kiállítási anyagot ehhez az egyedülálló időutazáshoz. Megfordult nálunk 80 éves, Pécsről érkezett házaspár, de a műegyetem arany diplomásai is.

Az egyesület gyümölcsöző együttműködéseket épített ki. Eddig öt alkalommal szervezett a Tekerj a zöldbe! kerékpáros túrákat, s a legutóbbi alkalommal az áttörés is megtörtént.

  • Eleinte helyi érdeklődők vettek részt fokozódó érdeklődéssel, de legutóbb már a román határról, Budapestről vagy a Bakonyból is érkeztek kirándulók. Számukra egy eddig rejtett kincset jelent ez a vidék.

A projekt gyorsan kinőtte a kereteket, ezért a továbbiakban fejlesztések következnek.

  • A múzeum épülete bővítésre vár, ezt összekapcsoljuk a túrarendszer fejlesztésével. Szlovákgyarmaton épül majd az a korszerű autós kemping, amely kifejezetten az Ipoly túrarendszer bázisaként, kiegészítő szolgáltatásokat biztosít. Több magyar és szlovák civil társulással együtt a vasút ügyét is felvállaljuk, politikusokkal tárgyalunk, hogy kezdeményezésünket minél több döntéshozó támogassa, de a lakossággal is szeretnénk megismertetni az elmúlt 75 év szégyenteljes visszafejlesztésének komoly következményeit, hogy mérjék fel ennek az ügynek a fontosságát és támogassák törekvéseinket. Lobbi tevékenységgel részt veszek az Ipoly-völgyi biciklis főútvonalak kijelölésében, ha javaslatainkat elfogadják, az európai kerékpár útvonalakkal is összekötjük Balassagyarmatot.

(kanyó)

Fotó: Sümegi Tamás