Hat éve létrehozta a megye első dojóját, tavaly küzdősport klubot alapított, elnök, versenyszervező és edző egy személyben – Kopi sensei, azaz Kopcsányi Tamás tevékenységét Balassagyarmat Sportjáért díjjal ismerte el szeretett városa.

Korábban nem is kezdhetted volna…

Öt éves voltam, amikor a szüleim elvittek az akkor induló ovis karate csoportba, Bagyal Péterhez, akinek sokat köszönhetek, mert ő szerettette meg velem a kyokushin-t. Egy évvel később már megyei viadalt nyertem, hét éves koromtól knock down (teljes erővel lehet küzdeni)  szabályrendszerben versenyeztem tovább. Többször nyertem magyar bajnokságot, szinte minden korcsoportban, kumite (küzdelem) és kata (formagyakorlat) versenyszámban is, sokat küzdöttem Szlovákiában, Ausztriában, Németországban és Lengyelországban is. 2012-ben megszereztem az első, majd két évvel később a második dant, míg 2017-ben sikeres 3. dan vizsgát tettem Bulgáriában, ez már sensei (tanító) megnevezéssel járt.

Edzősködni is hamar elkezdtél.

Szabó Lajos edzőm – akitől rengeteget tanultam – tragikus halála után, 19 évesen én voltam a „rangidős”, így Sensei Vankó Sándor segéd edzője lettem. Az első saját csoportom 2008-ban alakult, megmondom őszintén, nem nagy sikerrel. Sokat kellett még tanulnom. 2010-ben Pestre költöztem, ahol edzői végzettséget szereztem, négy évig Shihan Halász Károly, az országos kyokushin vezetője mellett fejlesztettem tudásom, a mai napig tőle tanulok, most már kick-box-ot is.

Fontos évszám 2014.

Ekkor hoztam létre a Ronin Dojót, a megye első küzdősport edzőtermét. Ekkor még a Vitalitás SE-hez tartoztunk, sokat köszönhetünk Honti Attiláéknak. A tavalyi év végén megalapítottam a Ronin SE-t, ahol elnök, versenyszervező és edző vagyok, az utóbbit szeretem a legjobban. Mintegy 60 gyerek és felnőtt tagunk van, nagy sikere van az ovis csoportunknak is.

Eredmények?

Nagyobb sikereket értem el edzőként, mint versenyzőként. Meg sem tudnám számolni, hány versenyen, hány tanítványom indult, tavaly 12 viadalról 110 dobogós helyet hoztunk el. Versenyeztünk már 9 országban, de érem nélkül még nem jöttünk haza. Sikerült több nemzetközi versenyt is szerveznünk, különösen jól sikerült az első és második Ronin Kupa, ahol kyokuhshin és K-1 szabályrendszerben is küzdöttek a résztvevők.

Kiegyensúlyozott ember vagy.

A kyokushin volt az életem eddigi legjobb választása, nagyon az életre nevel, megtanít fegyelemmel és kitartással élni. Nagyszerű érzés azt megélni, amikor bejön az első edzésre egy 5 éves gyerek, és pár év után harcosként áll a tatami szélén! Szerencsére már sokszor átéltem, de még sokszor szeretném. A legfontosabb, hogy minél több embernek átadhassam azt, amit ez a csodálatos küzdősport adott nekem.

(szilágyi)