A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványára a Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája letartóztatta azt a javítóintézeti nevelésből szökésben lévő, jogosítvánnyal nem rendelkező 17 éves fiút, aki 2020. november 12-én egy lopott autóval egy idős házaspár halálát eredményező közlekedési balesetet okozott.

November 12-én a reggeli órákban a jogosítvánnyal nem rendelkező fiú Karancslapujtő egyik ingatlana elől ellopott egy személygépkocsit és azzal Salgótarján felé indult.

A 21. számú főúton, még lakott területen kívül a nedves, csúszós aszfaltburkolatú úttesten egy balra ívelő útkanyarulatba a megengedettet meghaladó, egyben az út vonalvezetéséhez, és az útburkolat állapotához képest is eltúlzott sebességgel haladt be, ezért átsodródott a bal oldali forgalmi sávba, ahol frontálisan ütközött egy szemből érkező autóval.

A balesetben a másik járműben utazó 75 éves férfi és 72 éves felesége életüket vesztették.

A gyanúsított is megsérült, ezért őt kórházba szállítása mellett vették őrizetbe, majd mivel kiderült, hogy könnyebb sérülései nem indokolják kórházi ápolását, a megyei főkapitányság fogdáján helyezték el.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze a súlyos bűncselekményt okozó, büntetett előéletű, szeptember óta javítóintézeti neveléséből szökésben lévő fiatalkorú letartóztatására tett indítványt a bűnismétlés, illetve a szökés, elrejtőzés megakadályozása érdekében.

A letartóztatás tárgyában döntő ülést a Balassagyarmati Járásbíróság a járványhelyzet miatt távmeghallgatással, telekommunikációs eszközök igénybevételével tartotta meg, és az ügyészi indítvánnyal egyezően a fiú letartóztatását egy hónapra elrendelte.

A végzést az ügyész, valamint a gyanúsított és a védője is tudomásul vette.