Miközben épp a Latte Maffiato bakelitre szánt nagylemezét készíti a karácsonyfa alá, és többek között Charlie-val, Varga Miklóssal vagy Alapi Istvánnal közös munkában vesz részt, az örmény-azeri konfliktus szomorú apropójából újra reflektorfénybe került Muszah Dagh című musicalje. Az Urartu Örmény Színház a háború kirobbanása miatt Ember Péter zeneszerző musicaljével lépett fel a Jelen/Lét Nemzetiségi Színházi Fesztivál közönsége előtt.

  • Most valahogy a zsigereimben érzem az örmény helyzetet, hiszen ismerőseim az Artzakhban élő rokonaik miatt aggódnak – mondja a zeneszerző. – Azt gondoljuk, hogy az emberiség fejlett, mert vannak gépeink, de valójában ugyanazok vagyunk, mint kétezer éve. Ülünk este a tűz körül, és ahogy felkel a Nap, kőbaltával zúzzuk be egymás fejét. Csak imádkozhatunk, hogy az örményeknek lesz erejük újra megvédeni otthonaikat, életüket és hitüket.

A Muszah Dagh című musical néhány évvel ezelőtt, az örmény genocídium 100. évfordulójához kapcsolódóan készült el Diramerján Artinnal, az Urartu Örmény Színház igazgatójával közös produkcióban.

  • Artin kedves barátom, akivel több közös munkánk volt már azelőtt. Egy alkalommal felkeresett, és megkérdezte, lenne-e ihletem a Muszah Dagh című regény musical változatának a megalkotására. Könyveket kaptam tőle, tanulmányoztam az örmények viseletét, a népzenéjüket, hogy minél inkább a mélyére hatoljak e nép történelmének. Szörnyű tragédiájuk, úgy érzem, mélyen benne van a szemükben.

Ember Péter magasan képzett zenész, a szakma egyik legjobbja, a Dalnokok Ligájának fődíjasa, 13 arany lemezzel büszkélkedik, de mint a többi művész, ő is keresi a szavakat, ha az alkotás mikéntjéről van szó.

  • A zeneírás mágikus pillanat, nem megmagyarázható és nem tudatos. Ahogy jönnek az érzések az emberben, egy energia átalakul bennünk valamivé, és azt zenével próbálom kifejezni. Én hangjegyekkel festek, a festő ecsettel.

A munkálatokban a Latte Maffiato zenekar tagjai is részt vettek, nagy barátságok születtek, és új energiák találkoztak alkotás közben.

  • David Yengibarjan világhírű tangóharmonikást egy alkalommal levittem az Art Caféba, és megkértem játsszon csak úgy spontán valami örményt. Nagyon különleges este volt, sosem felejtjük el. Megismerkedtem Nelson Sahakjan operaénekessel is, aki idén nyáron a Latte Maffiato vendége is volt.  Sok kiváló magyar színésszel is együtt dolgoztam, Baj László, Kovács Olga, Tóth András, Haik Viki…

Csupa kaland az élet! – mondja a balassagyarmati művész a tőle megszokott lendülettel és optimizmussal.  A stúdióban pörög a munka, a tervek már csak megvalósításra várnak.

  • Néhány hete a Dancing with the Stars műsorba invitáltak, de ezt a felkérést sajnos vissza kellett utasítanom. Nem kockáztattam meg, hogy bajt hozzak a családomra. Legyünk túl ezen a járványon mielőbb! Nyárra 18 francia- és olaszországi meghívásunk van a Latte Maffiato zenekarral. Reméljük, összejön a nizzai Negresco hotelbeli koncertünk is, ez nagy álmom.  És a legfontosabb terv, hogy minél többet legyek anyával, apával, a családdal. Ez mindent felülír.

(kanyó)