Az idősek védelmében vásárlási idősávot vezetett be a  kormányfő.

Az idősek hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között védett sávban vásárolhatnak – jelentette be Orbán Viktor a közösségi oldalán, miután aláírta az erről szóló kormányrendeletet. Hozzátette: az idősáv szombaton és vasárnap 8 és 10 óra között él majd. – Ebben az időszakban csak ők lehetnek a boltban – mondta a kormányfő. – A pontosság kedvéért: az idősek bármikor vásárolhatnak, de van egy védett idősáv, amikor csak ők tartózkodhatnak a boltokban – nyomatékosította a kormányfő.

– Világosan látszik – mondta a kormányfő  – a járvány statisztikáiból, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály továbbra is a szüleink és a nagyszüleink korosztálya. Őket kell elsősorban védenünk. Ez a rendelet őket védi. Vigyázzunk rájuk, vigyázzunk egymásra – zárta szavait a miniszterelnök.

A rendelet értelmében a 65 évnél idősebbek – saját és családjuk érdekében – az élelmiszerüzleteket, a drogériákat és a gyógyszertárakat hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között, szombaton és vasárnap 8 és 10 óra között kereshetik fel.

Ekkor – vagyis a védett vásárlási idősávban – a nyugdíjasokon kívül csak az ott dolgozók tartózkodhatnak az üzletekben. Fontos ugyanakkor, hogy az idősek máskor, a nap más szakaszaiban is szabadon felkereshetik az üzleteket.