A negyedik negyedévben több mint 146 millió Forint értékű beruházás valósul meg a Balassagyarmati Tankerületi Központ által fenntartott intézményekben.

– A balassagyarmati intézmények közül a Szabó Lőrinc iskola tetőterében informatikai termet alakítunk ki, a Madách Imre Kollégiumban pedig 60 darab belső ajtó cseréjét végezzük el. Csaknem negyvenmillió forintból valósul meg Nyugat-Nógrád legnagyobb művészeti iskolájának, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolának a tetőszerkezet cseréje, a Kiss Árpád Általános Iskolában pedig több mint 31 millió forintot költünk az udvaron található sportpálya fejlesztésére. A munkálatok egy része még az idén befejeződik, de a tervek szerint tavasszal mindegyiket sikeresen befejezzük, természetesen az időjárási körülmények is befolyásolják a munkák előrehaladását. A 21. század tudásalapú társadalmában elengedhetetlenül fontos a digitális írásbeliség. Ennek elsajátításában fontos szerepe van az iskolának, így a Balassagyarmati Tankerületi Központ is fontosnak tartja, hogy minél több szakmai támogatást adjon az iskoláknak. A Rózsavölgyi Márk művészeti iskolába csaknem 400 ezer forintért szerzünk be új videokamera szettet. Különösen fontosnak tartjuk az innovációt, amely a 21. században elengedhetetlen része az oktatásnak, ehhez például a Kiss Árpád Általános Iskola programozható humanoid robotot kapott – tájékoztatott Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója.

Az idei tanévben már több, az iskolai épületek korszerűsítésében, hatékonyabb fenntartásában szerepet játszó fejlesztés történt. Csaknem 2,5 milliárd forintos pályázati támogatásból megújult 11 iskola, két nagyobb fejlesztés jelenleg folyamatban van. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program infrastrukturális fejlesztéseket tett lehetővé: fűtéskorszerűsítés, vizesblokkok felújítása, belső burkolatok cseréjére.

– Hisszük, és valljuk is, hogy a jól felszerelt és igényesen kialakított iskolai környezet hozzájárul a tanulók sikeres felkészítéséhez, igazodik a szülői elvárásokhoz, és segíti az oktató-nevelő munkát – tette hozzá az igazgatónő.

(kanyó)