A Salgótarjáni Járási Ügyészség 2018 augusztusában emelt vádat egy huszonnyolc éves, különös visszaeső férfival szemben, aki 2017 novembere és 2018 márciusa között több vagyon elleni bűncselekményt követett el Nógrád megyében, mely ügyben a Salgótarjáni Járásbíróság által kiszabott büntetést a Balassagyarmati Törvényszék jelentősen súlyosította.

A terhelt 2017 novemberében Salgótarjánban, a posta bejáratánál leszólított egy járókelőt és megvételre ajánlotta fel neki a csomagban érkezett, de a postán még ki nem váltott cipőjét jutányos, 5.000 Ft-ért. A sértett átadott a vádlottnak 10.000 Ft-ot a csomag kiváltására, aki azonban a csomagot nem vette fel, hanem sorszámhúzás után telefonhívást színlelve elment a helyszínről. A sértett és a csaló néhány hét múlva véletlenül találkoztak, a sértett számon kérte az őt átverő férfit, aki ennek hatására a korábban kapott pénzt önként visszatérítette.

2018 márciusában az egyik helyi bolt előtt egy idős, koránál fogva mozgásában korlátozott nő megkérte a terheltet arra, hogy segítsen neki a nehéz bevásárlószatyrokat az otthona előtti lépcsősoron felvinni. A férfi az idős asszonyt a lépcsőházi lifthez kísérte, a liftbe belépő sértettnek a szatyrokat átadta, majd – mielőtt a liftajtó becsukódott volna – egy gyors mozdulattal kiragadta a sértett zsebéből annak pénztárcáját és elrohant vele.

Mindössze négy nappal később a férfi a nagybátyja lakásának bejárati ajtaját felfeszítette és onnan eltulajdonította rokona mobiltelefonját és karóráját is, mintegy 75.000 Ft értékben.

A Salgótarjáni Járásbíróság a vádlottat csalás vétségében, lopás bűntettében és kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek, és ezért őt 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra, valamint 91.500 Ft vagyonelkobzásra ítélte. A bíróság az eljárás során felmerült 165.000 Ft-ot meghaladó összegű bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte, továbbá a korábbi büntetéséből engedélyezett  feltételes szabadságot is megszüntette és megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosítás végett, míg a vádlott és a védő elsősorban felmentés érdekében jelentett be fellebbezést.

A Balassagyarmati Törvényszék az ügyészi fellebbezést alaposnak tartotta és megállapította, hogy a büntetett előéletű, különös visszaeső vádlottal szemben az elsőfokú bíróság által halmazati büntetésként kiszabott szabadságvesztés mértéke nem alkalmas arra, hogy a vádlottat újabb bűncselekmény elkövetésétől visszatartsa, ezért a férfi börtönbüntetésének tartamát 5 év 6 hónapra, míg a közügyektől eltiltást 6 évre súlyosította.

Mivel a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható, a kiszabott szabadságvesztés teljes tartamát börtönben kell letöltenie.

Az ítélet jogerős.