„Az igazi gyógyítók ráéreznek dolgokra. A belső hangokra mindig oda kell figyelni. Nem vezet jóra, ha az ember fejből felülírja azt, ami megérzésként, sugallatként érkezik” – így vélekedik dr. Csordás Ildikó háziorvos, a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj közönségdíjasa. Dr. Czimbalmos István és dr. Tandel Beáta kitüntetése után, 2020-ban is ünnepelhetünk balassagyarmati orvost a díjazottak között. 

Furcsán alakult az eredményhirdetés, a díjkiosztó elmaradt, a győzelem örömét, azt az érzést, amikor a versenyző átszakítja a célszalagot, sajnos elvették tőlünk, de szép lassan mégis át tudtam érezni ennek a díjnak az üzenetét. Érdemes volt ezt az életet úgy élni, hogy végig az emberekre figyeltem. Ez most megnyugvást ad, és mindennek az elismerését is megkaptam – összegez a kitüntetett.

A páciensekkel előzékeny, kedves és közvetlen doktornő 1984-ben diplomázott a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd egy évet töltött a balassagyarmati kórházban, ahol több osztályon is gyakorlatot szerzett. Terényben kezdte el házi orvosi praxisát építeni.

“Már a kezdetek kezdetén éreztem, hogy vidéken sokkal többet tudok majd adni közvetlenül az embereknek, s volt bennem egy elhivatottság, hogy megmutassam, másként is lehet élni, táplálkozni, hogy ne mindig csak a betegséget lássák, hanem fontos megtenniük mindent azért, hogy egészségesek maradjanak.”

Zárt falusi közösség fogadta megkövesedett szokásokkal és hiedelmekkel, a prevenciónak pedig szinte még a hírét sem lehetett hallani azokban az időkben. A fiatal doktornő számára ez mégis kedvező helyzetet teremtett arra, hogy valami csodásat alkosson.

“Aerobic órákat tartottam az iskolában, családi versenyeket rendeztünk, a közös sütés-főzés mellett mindig volt közös sport is. Nagyon nehezen indult el a dolog, de ahogy az emberek fokozatosan látták, hogy a szomszéd is ott van, hogy egy jó kis közösség alakult ki, egy idő után sikk volt részt venni a programokon. Végül sikerült végigvinni egy szűrőprogramot, és három év alatt a teljes lakosság szűrését megvalósítottuk. Valóban meg volt kövesedve egy szokásrendszer, amin sikerült jelentősen változtatni.”

A 19 év terényi praxis után Szanda, aztán Magyarnándor, és végül hat évvel ezelőtt Balassagyarmat következett.

“Kezdetben vegyes praxisaim voltak, ami nehezebb, de szebb is, mert a gyerekek ezer színt visznek a mindennapokba. Másrészt láttam azt, hogy egyes családoknál milyen betegségek fordultak elő, így már nagyon korán, gyerekkorban be tudtam avatkozni a folyamatokba. Ha ismerjük a családot, tudjuk, hogy mire kell odafigyelni.”

Példamutatás, prevenció, generációkért érzett felelősség – ritkán tapasztalt tudatosságról vallanak a tettek.

“Nem tudom, hogy mindez tudatos volt-e, vagy csak figyeltem az emberekre. Nekem egyszerűen az a feladatom, hogy segítsem őket, minél egészségesebbek és boldogabbak legyenek. Nagyon szívesen teszem, amikor gyógyíthatok, vagy ha csak egy beszélgetésre van szükség, akkor ott vagyok. Mint egy mankóra, támaszkodhatnak rám, amíg támaszra van szükségük. De amikor már tudják egyedül csinálni, akkor el kell engedniük a mankót, hisz az az érdekünk, hogy az erejéről és az önállóságáról senki ne mondjon le.”

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat olyan gyógyítók nyerik el, akiket a szakmai zsűri és a páciensek egyaránt érdemes tartanak, hisz orvosi munkájuk során rendkívüli odaadással, szakmai igényességgel és humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókon. Csordás Ildikó doktornő, a szakmai zsűri és a páciensek szerint is, ezeket az erényeket testesíti meg.

Kanyó Kinga