A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádiratában végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta azzal a 61 éves, visszaeső férfival szemben, aki egy ismerősétől 800.000 Ft-ot vett át építőanyagok vásárlása érdekében, azonban a teljes összeget elsikkasztotta.

A vád szerint a sértett és az elkövető régebb óta ismerték egymást, így a sértett elmondta neki, hogy éppen építkezik, amihez építőanyagokra volna szüksége. A vádlott ekkor felajánlotta, hogy segít neki Szlovákiában a hazainál kedvezőbb áron tető- és szigetelő anyagot vásárolni. 2017 augusztusában a sértett a vásárláshoz átvételi elismervénnyel igazoltan 800.000 Ft előleget adott át neki, a vádlott azonban az átvett pénzt nem építőanyagok beszerzésére fordította, hanem azt eltulajdonította.

A sértett 2017 őszén többször is kereste a vádlottat és felszólította arra, hogy a megállapodás szerinti építőanyagokat szállítsa le vagy az átvett pénzt adja vissza, a vádlott előbb ígérgette és halogatta a pénz visszafizetését, végül a sértett számára elérhetetlenné vált.

Az elkövető a sértett kitartó követeléseire 2018 nyarán 200.000 Ft-ot visszautalt, azonban a további 600.000 Ft kár nem térült meg.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a visszaeső, jelenleg is szabadságvesztés büntetését töltő vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabását, továbbá a kár megtérítésére kötelezését indítványozta vádiratában. Az ügyészség emellett indítványozta az eljárás során keletkezett 42.479 Ft bűnügyi költség megfizettetését is.