Esküvő és temetés, születés és halál, óriási elismerések és sok-sok lemondás – vegyes érzésekkel tekint az esztendőre Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Országos Szövetségének elnöke, a zene- és művészetpedagógia egyik legmeghatározóbb alakja. Ültetés és kiszaggatás, jajgatás és szökdelés – mindennek rendelt ideje volt 2020-ban.

E nehéz év alatt is számos szakmai siker született.

Nagy megtiszteltetés és öröm ért, amikor újabb, immár az ötödik elnöki megbízatást nyertem el a Szövetségben. Az alapfokú művészetpedagógiai értéktár készítését minisztériumi támogatással folytatjuk, és Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr jóvoltából már a Balassagyarmati Dalegylet számláján van a jövő évi muzsikus tábor támogatása is. A vírushelyzetben a pedagógus kollégák hihetetlen csodákat tettek, ezt is egyfajta dicsőségként értékelem, hiszen tudván azt, hogy ezen a területen néhány hónap is rendkívül sokat számít, mindent elkövettek, hogy egyetlen tehetséges gyermek se vesszen el. A tanítványok elismeréséből pedig különösen sok jutott, legutóbb Magyar Valentin New York-i sikere hozott büszkeséget, de az idei Junior Prima díjazottak között is volt egykori muzsikustábor hallgató.

Mi okozott hiányérzetet?

Nagy ünnepre, harminc éves jubileumra készültünk a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Országos Szövetségével, ezt sajnos el kell halasztanunk. A Balassagyarmati Dalegylet tagjaival nagyon nehezen éljük meg, hogy nem énekelhetünk együtt, ilyenkor adventben kivált hiányoznak a koncertek. A legnagyobb bánatom szakmai téren, hogy 1986 óta először, és remélem utoljára, de előfordult, hogy nem tudtuk megtartani a muzsikustábort.

A magánéletben szintén nagyon intenzív időszakot élt meg.

Még tavaly ősszel, apósom elvesztésével indult a veszteségek sora, és sajnos sok régi barátomtól el kellett válnom az idén, akik hatalmas űrt hagytak maguk után. Ugyanakkor több öröm is ért, a fiam megnősült, született egy unokám, a család szépen összetartott ebben a helyzetben. Életemben nem foglalkoztam ennyit a kerttel! A kert szeretetét édesanyámtól örököltem, ahogy a népdalok és a művészet szeretetét is, így még többet gondoltam édesanyámra is, a kertben töltött órákban.

Hogyan tekint a jövőre?

Nagy bizakodással! Bízom benne, hogy a kórus újra próbálni tud, hogy a muzsikus tábort megrendezhetjük, sőt, ebben olyannyira bízom, hogy már a hirdetését is feladtam nemzetközi lapokban. Most is munkával telnek a napok, felkészülök a régi és az új tervek megvalósítására.

Ember Csaba a Magyar Arany Érdemkereszt, a Magyar Lovagkereszt kitüntetettje, Balassagyarmat és Nógrád megye díszpolgára. Legutóbbi országos média szereplésekor a Kossuth Rádió nagyok című műsorában Tarnóczi László beszélgetett vele. A felvétel a https://mediaklikk.hu/musor/nagyok/ linken meghallgatható. (2020. november 7. 21.30.)

Kanyó Kinga