A Salgótarjáni Járási Ügyészség kifosztás bűntette miatt emelt vádat egy 60 éves Nógrád megyei férfival szemben, aki mikor észlelte, hogy egy idős férfi egy bankautomatánál leejt egy bankjegyet, azt felkapta és a helyszínről elfutott.

A vád szerint a 77 éves sértett 2019. június 24-én Salgótarjánban egy bankautomatából pénzt vett fel, és mivel a jobb kezével egy korábbi törés miatt nehezen tud fogni, a 10.000 Ft-os bankjegyet kiejtette a kezéből. Amikor lehajolt érte, az éppen a közelébe érkező vádlott őt megelőzve a bankjegyet a földről felkapta és azzal elrohant.

A sértett segítéségért kiáltott és próbált a vádlott után futni, de az alkalom szülte 60 éves tolvaj elmenekült a helyszínről. A rendőrök alig egy óra múlva elfogták, ekkor azonban már csak 7.000 Ft és némi aprópénz volt nála.

Mivel az elkövető a pénzt a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személytől vette el, nem lopást, hanem az egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő kifosztás bűntettét követte el.

Ezért a Salgótarjáni Járási Ügyészség vele szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, a sértettnek okozott kár és az eljárás során keletkezett 24.000 Ft bűnügyi költség megfizettetését indítványozta vádiratában.