Hosszú és eseménydús évet zárnak az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület tagjai. Aktuálisan leginkább fertőtlenítő munkát végeznek, mint Balassagyarmat hivatalos önkéntes mentőszervezete.

A feladatok sora januárban egy csarnoktűz oltásával, majd a Bátrak úszása rendezvény biztosításával kezdődött, s ahogyan az megszokott, elindult a tanulás is: ipari alpinista, búvár, kishajóvezetői vagy vezetéstechnikai képzéseken vettek részt az egyesület tagjai. Tovább bővült a szervezet létszáma, létrejött a Balassagyarmati Szakosztály, illetve számos szakfelszereléssel és egy műszaki mentő gépjárművel gyarapodott az eszközállomány.

  • A legjelentősebb változás, hogy elkészült egyesületünk új mentőbázisa Balassagyarmaton. Itt a közeljövőben olyan további fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani, amelynek eredményeképpen az épület alkalmassá válik folyamatos, 24 órás ott tartózkodásra. Új tagtársakkal bővült a csapatunk az idei év folyamán. Fontosak a képzések, az állandó tanulás és a gyakorlatozás, ez egy soha véget nem érő folyamat. Eszközökkel, felszerelésekkel szerencsére mostanra már jól el vagyunk látva, de az egyesület alapja, lelke továbbra is az, hogy legyen egy nagyon jó, összetartó közösségünk. Az eredményeink közül ezt tartom a legnagyobb jelentőségűnek – mondta Renner Péter kommunikációs vezető.

A közös vacsorák az idén sajnos elmaradtak, gyakorlatozni is csak kis létszámú csoportokban volt lehetőség, s a mentések, rendezvénybiztosítások, tűzoltások mellé új feladatok is érkeztek a veszélyhelyzettel. Az önkéntesek tavasszal az ételkiszállításban segédkeztek leginkább, most a fertőtlenítési munkákból veszik ki a részüket. Azon kevesek közé tartoznak, akik most sem kerültek komfortzónán kívülre.

  • Mindenki egy érdekes kihívásnak élte meg ezt az állapotot, hiszen az egyesületünk eleve különleges helyzetek megoldására jött létre. Jelenleg azt látjuk, hogy a város lecsendesedett, az emberek alapvetően visszahúzódtak, ha csak lehet, otthon maradnak. Jövőre, a tavaszi időszakban még hasonló körülményekre számítunk, ám ha nyárra visszatér az élet a megszokott kerékvágásba, arra az időszakra már több mentési feladatot várunk – osztotta meg véleményét Renner Péter.

(kanyó)