A magamnak megálmodott világ védettséget nyújt az olyan örök gyereknek, mint amilyen vagyok – állítja Horváth Ádám, városunk közismert zenésze, a Stula Rock szerzője-dobosa.

Mi a megfejtés?

Én is csak az egyike vagyok annak a mintegy 5 milliárd embernek, akik úgy érzik, hogy 2020 igazából egy párhuzamos dimenzió. Ez nem lehet a valóság…

Megcsináltátok a Stula Rock második albumát, mire áprilisban megjelent a cédé, már tombolt a vírus. Nem lehetett nem hogy népszerűsítő turné, de még lemezbemutató koncert sem. A legvadabb zenész-rémálmokban is ritka az ilyen történet.

A tavaszi és a nyári bulik elmaradtak, viszont augusztus elejétől októberig tudtunk adni tíz koncertet, nagyrészt a P. Mobil vendégeként. Örültünk, hogy legalább ezeket az 500 fő alatti koncerteket meg tudtuk tartani. Persze, fájt a szívünk, mert ha nincs ez a korlátozás, akkor minimum dupla, de lehet, hogy akár négyszeres nézőszámok is vannak. A saját, klubkoncertjeinken is kétszer annyi néző lett volna, de így sem vallottunk szégyent. Mindenhol forró volt a hangulat, jól fogytak a cédék, pólók, nőtt a rajongótáborunk, és ez bizakodásra ad okot a jövőre nézve.

A veszélyhelyzetben mit tehettetek egyáltalán az egyébiránt, cseppet sem mellékesen, nagyon jó album népszerűsítéséért?

A lemez felkerült a lemezeladási toplista élbolyába, és tíz héten át benne is maradt, ergo fogyott a cédé. Apró darabokban szétmorzsolódott a szikla, ami a vállunkat nyomta, hogy feleslegesen dolgoztunk másfél évet a lemezen, hiszen az emberek szeretik, szerencsére. Klipeket forgattunk, és így terjedt a muzsika. A nyitó dalra, a Sok legyen és jó-ra a fent említett 10 bulin forgó kamerák anyagaiból vágtam össze egy koncert-videót, napokon belül közzétesszük. Négy bulink maradt el a második hullám miatt. A nagy pesti bulit fel akartuk venni több kamerával a fent említett kliphez, de így az eddigi anyagokból kellett dolgozni.

Mennyien látták a klipeket, mennyi cédé fogyott?

A Szép nő című dal lett a lemez húzónótája a megtekintések alapján, az fél év alatt ötvenezer körül tart, a második helyen a Zsigmond Alberttel közösen jegyzett Egykori szobám van. Nehéz előzőleg kitalálni, hogy mely dalok érintik meg a nép lelkét. Van, hogy százezres nagyságrendű forintból, profi filmes stábbal készült videót alig nézegetnek, és olyan is van, hogy egy fotóval kitett szöveges videót négyszer annyian. Nem vagyunk trendik, így a végén egy nullával lemaradnak a nézettségek az ideálisnál, de ami késik… A cédé eladásról nem kaptunk még pontos kimutatást, 1000 darab készült belőle, remélem a fele már elment! Viszont az új cédé meghúzta a bemutatkozó lemezünk eladási eredményeit is, az Őserő is felkerült a lemezeladási listára egy hétre, a megjelenése után több, mint két évvel!

 Lelkileg hogyan viselted-viseled, hogy az eddigi legjobb-legérettebb munkád ilyen “légüres térbe” került? 

Olvastam nemrég egy jó mondatot: „Amit nem tudok befolyásolni, azon nem tudok idegeskedni!” A magyar viszonyok között ez nem mindig járható, de próbálom ehhez tartani magam. Alapvetően optimista vagyok, de vannak napok, amikor semmihez nincs kedvem, és csak sajnálnám magam egy üveg pálinkával… Persze az sehová sem vezetne, plusz van egy nagyon szép barátnőm, a csodás hangú énekesnő, Velősy Flóra, aki szintén duettezik Stulával az új lemezünkön, már csak miatta sem hagyhatom el magam.

Hogyan próbáltad-próbálod magad erősíteni?

Ahogy érek lelkileg, úgy érek meg önmenedzserként is. Letörtem a visszapillantó tükröt és arccal a jövőbe tekintek. Szedem össze a gondolataimat a harmadik nagylemezre, hogy milyen szövegvilága legyen. Sokat edzem, biciklizek, fekvőtámaszozok, nem hagyom el magam.

Mi lesz, ha kisüt a nap?

Eleve tudtuk, hogy egy új zenekar felfuttatásához minimum 4-5 év kell. Ez a harmadik év a Stula Rock számára. Nagy zenekar akarunk lenni, és ezen tudatosan dolgozunk. Ha 5-6 év kell, hát annyi lesz, ez az egy év nem számít! Pár millió forint sokkal többet tudna lendíteni a csapaton, mint az idő. Persze, ez nem kenyérre kellene, hanem bevásárolnánk magunkat komplett turnékra néhány nagyobb zenekar elé, így országos lefedettséggel tömegek hallhatnának a zenekarról. Még a rockzenei rajongók nagy része sem vadászik az ismeretlen zenekarokra, hanem a jól megszokott kedvenceit hallgatja, tisztelet a kivételnek. Az orruk elé kell vinni a zenekart, és minden alkalommal meg kell halnunk a színpadon, meg kell mindenkit győzni, hogy jók vagyunk!

Komponálás? Szövegírás?

Már töröm a fejem a folytatáson. Szerintem egy lemez attól is jó, ha nem kapkodják el. Ha a kiadó a nyakunkba lihegne, hogy mondjuk, tavaszra új lemez kell, meg tudnánk csinálni, de lehet, hogy csak 1-2 jó dal lenne rajta, a többit össze kéne csapni, tele lenne szürke töltelékekkel. Szerencsére erről szó sincs! 2021 végére, vagy 2022 elejére tervezem a harmadig Stula Rock lemezt, de csak akkor jövünk ki vele, ha tudjuk, hogy 101 %-os, és minden dal okkal van rajta. Drága is egy lemez elkészítése, még úgy is, hogy a saját stúdiómban ingyen dolgozhatunk. De ennél is fontosabb, aki megtisztel minket azzal, hogy megvásárolja a lemezünket, azoknak nem szúrjuk ki a szemét 2-3 jó dallal, és tíz töltelékkel.

Új nóták? 

Az Örökifjúról is lemaradt vagy két-három dal, de éreztem-éreztük, hogy nem kerekek, így visszakerültek a fiókba. Ezeken is dolgozunk, de már fejben rakom össze a koncepciót. Az Örökifjú lemez vonala marad, a modern hard rock. Slágeres dalokkal, „táncolható” ritmusokkal, virtuóz szólókkal, és hatalmas dallamokkal.

Zenekarosdi?

Nyáron visszatért a zenekarba Berczelly „Beró” Csaba, aki az Őserő lemezen játszott. Most úgy érzem ez a kedvenc felállásom, nagyon remélem, hogy sokáig együtt maradunk így öten, a zenei kölcsönhatás így a legerősebb. A novemberi, második hullámos leállás után csak telefonon, messengeren kommunikálunk, de december 27-én, vasárnap este 8-tól lesz egy LiveStream koncertünk, amire próbálunk már. Nagyon felvillanyozódtam, hogy összejön, mert már hiányoznak a srácok! Kicsit fura lesz közönség nélkül koncertezni, de odaképzeljük majd a tömeget… Itt lehet jegyet venni: https://www.facebook.com/events/119753746547210/

Mi tanultál 2020-tól?

A háborúhoz nem kell fegyver! Talán valamivel jobb ez a világújrafelosztósdi, mintha a pincében kellene imádkozni, hogy ne a mi házunkra hulljon a bomba. A magamnak megálmodott világ védettséget nyújt az olyan örök gyereknek, mint amilyen vagyok. Problémamegoldó, túlélő-típus vagyok, legalábbis ezzel áltatom magam…

Mindig is sok ötletet dédelgettél, most mi a helyzet? 

Sokat változtam. Van a facebook-nak egy „szokása”, hogy feldobál évfordulónként több éves posztokat, amiket írtam. Megdöbbenek időnként magamon, hogy milyen sületlenségeket voltam képes közzé tenni… Nem a korral jár szerintem, mert a lelkem örökifjú, csak sokat változtam, szinte újraépítettem az életem az elmúlt 3-4 évben. Így azok az ötletek, amik korábban fontosak voltak, már nem azok. Már nem akarok senki mögött dobolni pénzért, kizárólag azt csinálom zeneileg, amit élvezek. A dalszerzés, produceri munka már jobban érdekel. Azok meg nem apadtak el, szerencsére. Azon szorongok kicsit, hogy nem tudok jobb dalt, jobb szöveget írni. De aztán megnyugtatom magam, csak sikerül ismét feljebb tenni a lécet!

Szilágyi Norbert