Megtanultam, hogy mindig az adott helyzethez kell alkalmazkodni és abból kell kihozni a legtöbbet – vallja a honi sportmászás egyik legtehetségesebb tagja, a 16 éves Vályi Gergő.

Hogyan viselted a lassan magunk mögött hagyott évet?

2020 olyan év volt, amit korábban el sem tudtam képzelni. A vírus teljes mertékben átírta a terveimet, legfőképpen a versenyek tekintetében, hiszen a legtöbb viadal elmaradt, amire egy versenymászó nem igen tud felkészülni. Azonban  a sport megtanított arra is, hogy minden akadályt, nehézséget fegyelmezetten fogadjak, annál is inkább, mert a profi versenysport tartogathat váratlan helyzeteket. Elég hozzá egy nem várt sérülés és a versenyző nem tud részt venni a versenyeken, vagy elmarad a várt eredmény. Megtanultam, hogy mindig az adott helyzethez kell alkalmazkodni és abból kell kihozni a legtöbbet. Most ez az év így alakult és ezt kell tudomásul venni.

Azért nem lehet ez olyan könnyű, hiszen tavaly ifjúsági Európa-bajnok lettél, a felnőttek között is kiválóan szerepeltél, tehát komoly elvárásokkal vártad az évet.

Persze, csalódott voltam a külföldi versenyek elmaradása miatt. Nem csak azért, mert ezeken a viadalokon világszínvonalú utakon mászhatok és láthatok nemzetközi versenyzőket mászni, hanem azért is, mert ezek a versenyek nagyon jó hangulatúak és sok nagyon jó mászó részt vesz rajtuk. Sok kedves ismerősömmel és barátommal nem tudtam így közösen sportolni. De elmondhatom magamról, hogy egyáltalán nem vagyok eredményfüggő, így az elmaradt versenyek nem az elmaradt eredmények miatt hiányoznak.

Az aggteleki vándorkupát megkaptad, mivel harmadszor is megnyerted, a verseny közel 50 éves történetének legfiatalabbjaként. Ez biztosan erőt ad.

Ez a kedvenc magyar versenyem, főként azért, mert természetes sziklán zajlik, amit sokkal jobban szeretek, mint a műfalat. Ez egy nagyon különleges verseny, mivel egész Európában a legrégebbi sziklán rendezett verseny,  ráadásul ezek a sziklák csak ezen egy alkalommal mászhatók, mivel az Aggteleki Nemzeti Park része. Azért is szeretem ezt a viadalt, mert általában négy napos, szintén nagyon sok barát és ismerős jön összes és nagyon jó hangulatban telik.

Az augsburgi ifi Európa Kupán a legjobb magyarként végeztél.

Ez volt az idén az egyetlen nemzetközi verseny, amelyen részt tudtam venni. A selejtező utak nagyon jól mentek, másodikként jutottam döntőbe, azonban a döntő útban hibáztam egyet és így nem a magamtól várt eredményt hoztam. A mászás ilyen sport, elég, ha egyet hibázik az ember, máris több helyezés múlhat rajta.

Év végén magyar bajnok lettél, szóval minden jó, ha jó a vége?

Persze, örültem neki, de az eredményeket mindig helyén kell kezelni, nem ez a legfőbb dolog, amire jelenleg figyelnem kell.

Mi volt a  legnehezebb az idén?

Hogy összehangoljam az edzéseimet a különféle korlátozásokkal és az online tanulással. Vidékiként elég komoly logisztikát kíván, hogy egyáltalán feljussak Budapestre, hiszen az edzéseim nagy része ott történik. Tavasszal az edzőim vezetésével csak online tudtam edzeni, itthoni  körülmények  között, most ősszel már tudok edzeni teremben is. A vírushelyzet ellenére nyáron részt tudtam venni több külföldi edzőtáborban is sziklán, de a hazai sziklákon is sokat tudtam mászni.

Mit csinál egy sportmászó, ha nem mászik?

Akkor tervezem, és szüleim segítségével szervezem a következő sziklamászást. De nagyon érdekelnek az egyéb extrém sportok is, szívesen síelek és túrázok.

Hogyan megy a suli?

A Balassi Bálint Gimnázium tizedikes tanulója vagyok, elég jól megy a tanulás. Nagyon jó kis osztályba járok, a tanáraim is nagyon rendesek,  azt viszont sajnálom, hogy az osztálytársaimmal keveset tudtam találkozni.

Hogyan készülsz 2021-re?

Ugyanúgy folytatom az edzéseimet, mint ahogyan eddig is, a háromhetes pihenőt követően – amit jelenleg töltök – elkezdem a felkészülést az új szezonra. Remélem, hogy több hazai és nemzetközi versenyt tudnak megrendezni jövőre. Szeretnék az Európa Kupákon és Európa-bajnokságon is indulni, szeretnék a 2024-es, párizsi olimpiára kvalifikációt szerezni, ehhez pedig nyílt nemzetközi versenyekre kell kijutni. Most egyetlen dolog biztos 2021-re: a kő marad, a sziklák mindig ott lesznek nekem.

Szilágyi Norbert