A külföldi munkákat el kellett engednünk az utazási korlátozások miatt, ennek ellenére van külföldi partnerünk, aki inkább megvár minket, s nem bízza másra a nekünk szánt munkát – nyugtázza városunk egyik legsikeresebb társasága, a DELTA-TECH Kft. első embere, Oravecz Tibor.

Hogyan élte meg ezt a példátlan évet?

2020 leginkább az eddig megszokott „korlátlan” szabadságunkat tépázta meg. Természetes volt, hogy oda utaztunk a világban, ahová csak akartunk, akkor, amikor csak akartuk, s azokkal találkozhattunk, akikkel csak akartunk. Rá kellett döbbennünk, hogy van egy nagyobb „természeti hatalom”, amiről eddig már-már megfeledkeztünk, s most emlékeztetett rá, hogy nem az ember a természet ura!

A DELTA-TECH rendkívül sikeres társaság, mit jelent a cég számára a járvány?

A DELTA-TECH életében is hozott új kihívásokat a vírus. Meg kellett tanulnunk home office-ban dolgoznunk, fizikai munkát végezni szájmaszkban, és leszokni a szokásos reggeli kézfogós üdvözlésekről. Főleg a tavaszi időszakban okozott nehézséget a határidők betartása, mivel  megnövekedett a beszerzések szállítási határideje, s a már beérkezett anyagokat is 10 napra karanténba raktuk. De hála kollégáim elszántságának, ezeken is úrrá tudtunk lenni. Az őszi időszakban a balassagyarmati kollégáink, magamat is beleértve, több mint fele fertőződött meg a munkahelyén kívül a vírussal. Egy vezető kollégám kivételével, aki kórházba is került, mindenki megúszta enyhébb tünetekkel, de azért mindenkiért izgultunk.

Mennyit nyom a latba a cég előző években kiharcolt helyzete?

Idén csak azon törzspartnereinktől kaptunk megrendelést, akikkel már több éve, több évtizede együtt dolgozunk. A külföldi munkákat el kellett engednünk az utazási korlátozások miatt. Ennek ellenére van külföldi partnerünk, aki inkább megvár minket, s nem bízza másra a nekünk szánt munkát!

Cégvezetőként is ez volt a legnehezebb éve?

Nehéz volt, de nem a legnehezebb. A tíz évvel ezelőtti, gazdasági válság okozta hanyatlás miatt akkor meg kellett válnom jónéhány kollégától, az nehezebb volt.

Hogyan lehet ilyen bizonytalan helyzetben tervezni?

Természetesen úgy tervezzük, hogy a következő év már jobb lesz. Jövőre is, mint mindig, több munkára adunk ki ajánlatot, mint amennyit el tudnánk vállalni. Megkeresünk újabb lehetséges vevőket, akiknek szállítani tudnánk valami egyedi megoldást.

Mit vár 2021-től?

Nem vagyok jós, sajnos üveggömböm sincs! Azért bízom benne, hogy megtanultuk kezelni a kialakult helyzetet, s véget ér ez a bizonytalansággal teli állapot. Remélem, lassan elindul a gazdasági növekedés és megpróbáljuk behozni azt, amit idén elhalasztottunk.

Mi 2020 üzenete?

Ne egy virtuális világban éljünk! Becsüljük meg és tartsuk életben a valódi emberi kapcsolatainkat! Mert erre, mint oly’ sok másra is, csak akkor döbbenünk rá, amikor elveszik tőlünk.

(szilágyi)