Az ember hihetetlen csodákra képes, alkosson, szeressen, ez a legfontosabb! – nyilatkozta lapunknak Medvácz Lajos, városunk leghosszabb ideig működő polgármestere.

Volt már ilyen rossz éve?

Nem, de sokat gondolkodtam az eltelt esztendőben, mert ha mint a közösség egyik tagjaként élem meg ezt az évet, akkor azt mondhatom, igen, rossz, nagyon rossz volt. Viszont mivel nyugdíjas vagyok, számtalan olyan dolog történt az életemben, ami pozitív volt és kompenzálta ezt a nagyon – fogalmazzunk így – különös évet, remélem, senki nem érti félre.

Szerencséje van, bármilyen rosszul is hangzik ez.

Igen, lehet ezt mondani. Nem irigyeltem Csach Gábort. Belegondoltam, hogy ha most polgármesternek kellene lennem, bizony igencsak izgultam volna a vírus miatt! De Gábor nagyon jól kezelte és kezeli a helyzetet, elismerésem neki.

A második világháború óta nem volt ilyen nehéz élethelyzet.

Ez így van. Ez is egyfajta háború, ami most zajlik a világban A harmincas években Aldous Huxley, a Szép új világ szerzője leírta regényében, miről szól ez a ma tapasztalható vélemény terror, ez a fajta irányítás Európában, az Egyesült Államokban. Azt mondják, demokrácia, hát persze, minden kényelmet, minden plusz élvezetet, úgymond boldogságot megadnak az embernek, hogy ne kelljen gondolkodni. Azért cserébe mindent elvesznek. És az emberek nagy része nem veszi észre, hogy át van verve, már ha megengedhetem ezt a magyartalanságot. De, fontos: az emberek át vannak verve! Ezt kellene nekünk itt Közép Európában átvenni? Nem.

Sokan úgy gondoljuk, a normalitás küzd az abnormalitással szemben.

Szerintem még véletlenül sem szabad eltűrni ezt a nyomást, mert akkor vissza fognak élni vele, és lenyomják az embereket. Igazunkat mindig határozottan kell képviselnünk, és azt igenis, el kell mondani. Egyre inkább az a határozott véleményem, hogy minden eszközzel fel kell lépni ez ellen a gyűlöletbeszéd, viselkedés ellen, mert megfertőzik az embereket. A mai világban, mondjuk ki, a gonosz felerősödött. A jóérzésű embereknek mindezt nem szabad szó és tettek nélkül hagyni.

A tudatipar legnagyobb eszköze a Facebook. Többnyire a gyűlöletet, a rosszindulatot, a gonoszságot terjeszti.

Ez így van. Én is megütközve nézem, amikor ránézek. Ezért nem is nézem sokat. De azt nem tudom kihagyni, hogy az egy évvel ezelőtt felállt új önkormányzat ellenzéke Balassagyarmaton soha nem tapasztalt indulatokat, rosszindulatot szabadított el. A gyarmati ellenzék olyan politikát hozott be, követve az országos példát, ami a rendszerváltás óta egyetlen ellenzéki erőre sem volt jellemző Gyarmaton. Építeni kellene és nem rombolni.

Mit szól ahhoz, hogy a lakosság 15-20%-a venné fel az oltást?

Szerintem mihelyt elindul az oltás, felerősödik az oltást kérők száma. Biztos vagyok benne, emberek hajlanak az oltás beadatása felé, csak meg kell győzni őket. Az viszont felettébb érdekes, hogy a balliberális oldal arra játszik, hogy minél kevesebben oltassák be magukat, és akkor megint a kormányt lehet rugdosni. Egy valamit ne felejtsünk: lehet, nem védekezni, oltást nem kérni, de akkor számoljunk a következményekkel, akkor a vírust nem fogjuk tudni legyőzni, de még kezelni sem. Beszorulunk – ahogy eddig is – a négy fal közé, és nem lesz se színház, se mozi, se koncert, mert félni fogunk.

Mit vár 2021-től?

Ez keményebb küzdelem lesz. A gyűlölet erősödni fog, erősödni fognak a kommunikációs variációk az interneten, a Facebookon. Mindent el fognak követni, hogy ezt a kormányt megbuktassák. Ezért ezt a mi oldalunknak határozottan, keményen vissza kell utasítani. Újra és újra emlékeztetni kell az embereket, hogy vissza ne engedjék azokat a silány politikusokat, akik 2002 és 2010 között tönkretették az országot. Fel kell venni a kesztyűt és harcolni kell. Viszont gyűlölet ellen gyűlölettel nem szabad válaszolni, mi nem ilyen emberek vagyunk.

Köztudott, hogy kultúrában és kultúrával élő ember.

Most mást olvasok. Amikor polgármester voltam, többnyire előterjesztéseket olvastam. A nyugdíjas korom óta sokkal többet olvasok, de már regényeket, életrajzokat. Nagyon élvezem. Most kezdek újra verseket olvasni.

Mindig közösségben élő ember volt. Hogyan viseli, hogy nem lehet tartani a közösségi kapcsolatokat?

Ezt a legnehezebb. Feleségem sokszor rám szól, mikor elmegyünk boltba, és elkezdek beszélgetni az emberekkel, távol-ság-tartás! Igaza van, de nehéz megállni, és megszokni szinte nem is lehet, hogy ne emberi közelségben beszélgessünk.

Búcsúzóul mit üzen az embereknek ebben a nehéz helyzetben?

Mindig gondolják végig mit mondanak, mielőtt véleményt nyilvánítanak. Tudom nem mindig tudunk uralkodni magunkon, amikor igaztalan, gyalázatos dolgokat vágnak a fejünkhöz. Sajnos a Facebookon ömlik a meggondolatlan véleménynyilvánítás, ami nagyon káros.  Mindig meggondoltan, megfontoltan nyilatkozzanak. Ne feltétlen az érzelmeikre hagyatkozva alkossanak véleményt, mert az érzelem el tudja ragadni az embert. Úgy érzem, Balassagyarmat jó kezekben van. Gyarapszik a város. Nem beszélni kell, hanem tenni, cselekedni kell. Az ember többnyire a jó dolgokra képes. Csak ne engedje a gonoszt eluralkodni magán. Mert ma a gonosz, a rossz kezd térerőt nyerni. Nem szabad engedni! Az ember hihetetlen csodákra képes! Alkosson, szeressen, ez a legfontosabb!

Mit hozhat az új év?

Nekem a legtöbbet! Megszületik az unokám!

Szilágyi Norbert