Az embernek állítólag érzelmei is vannak, bár ezt a mai világban illik letagadni, és aki verset olvas, hovatovább ír, azt hajlamosak futóbolondnak nézni – ironizál dr. Bilecz Endre, nyugalmazott középiskolai tanár, akinek közel 30 darab készre csiszolt verse gyűlt össze, néhány darab megzenésített változatban is elkészült.

Magyaros lüktetés, rímek, stilizált népnyelv, erőteljes képek, érzelem dús tartalom – a szülőföld illatával és ízeivel. A szöveg már önmagában elég fegyelmezett szerkezetű ahhoz, hogy dallam nélkül is zenéljen, ám a szerző az énekelt formát tartja optimálisnak.

„A magyar nyelv a világ legzeneibb és legköltőibb nyelve. Van egy ritmusa, ez öntődik formába az ütemhangsúlyban, a néphagyomány is csak ezt ismeri.”

S mivel a verset és a zenét hosszú évezredek óta nem sikerül szétválasztani, a szövegekhez Ember Péter zenét szerzett, Takács Lilla, Gere Anna és a Dobroda zenekar pedig hangzóvá tették a dallamokat. Így a produkciók minden összetevőjükben ennek a vidéknek az erejével táplálnak.

Az eddigi közel 30 alkotás javarészt a magyarság és a személyes érzések köréből valók, de elkészült a Szívek földje című trianoni témájú darab szövegkönyve is.

Mind megzenésítésre várnak.

 „Manapság a nyelv arra használatos, hogy leplezzünk és tagadjunk, valami hóbortos alak meg előáll, és nyíltan kifejezi az érzelmeit. A mai világban a versírás és a versolvasás elit sportnak számít, én ráadásul öreg koromra bolondultam meg annyira, hogy ezt még nyilvánosságra is hozzam.”

Micsoda szerencse! Balassagyarmat ismét gazdagabb lett.

(kanyó)