Nietzsche szerint, ami nem öl meg, az megerősít, úgyhogy soha erősebb nem voltam: más fénytörésben látom a fontos dolgokat, például a politikai piszkálódásokra már oda sem figyelek – állítja Csach Gábor, városunk polgármestere.

A mi időnkben sosem látott évet zártunk, ön még kórházba is került a vírus miatt. Hogyan emlékszik a ’20-as esztendőre?

Embertelen, gonosz egy év volt. Baráti, rokoni összejövetelek, ölelések, utazások nélküli, maszk mögé rejtett, ingerszegény év. Ugyanakkor persze hol van ez a száz évvel ezelőtti spanyolnátha járványhoz, a világháborúk idejéhez, a kolerához vagy ’56-hoz képest. Tanulságos év is volt: kiderült, kire lehet számítani, és kire nem a problémák orvoslásában. Ki az, aki a bizonytalanság fokozásában, és ki az, aki a nyugalom megteremtésében gondolkozik. A városunkban példás összefogás volt: több anyagi erőforrást mozgatott meg Balassagyarmat lakossága a gyógyítást segítő alapítványokban, közösségi számlákon, mint a majd tízszer nagyobb Székesfehérvár. Ilyen városban nehéz időkben is könnyebb sikeres munkát végezni.

Végül is mennyi kárt okozott a városi költségvetésnek a tavalyi járvány?

A teljes leltár még nincs készen, de négyszáz millió forint körüli az a többletköltség, illetve a válság miatti bevételkiesésünk, amit a covid-járvány okozott. Ugyanakkor hála elődöm, a Medvácz Lajos vezette önkormányzatok takarékosságának, megfelelő tartalékunk volt a védekezésre. A költségvetés módosításakor pedig egyformán szűkítettük szinte minden területen a kiadásokat, ennek köszönhetően sehol sem történt fájdalmas elvonás. És tavaly is nagyot léptünk előre a közterületek vagy az intézmények fejlesztése területén. Örülök, hogy évszázados álmunk indulhat el a színházterem megépítése, vagy a megye legkorszerűbb atlétikai központja tekintetében. És annak is, hogy év végén többletforrásokhoz jutottunk, illetve az iparűzési adóbevételünk is a tervezett 660-ról 724 millió forintra nőtt. Ez lényegesen megkönnyíti az idei esztendő mozgásterét, főleg a fejlesztések területén.

Lelkileg hogyan áll?

Nietzsche szerint, ami nem öl meg, az megerősít, úgyhogy köszönöm szépen, soha erősebb nem voltam. Más fénytörésben látom a fontos dolgokat, például a politikai piszkálódásokra már oda sem figyelek.

Mi 2020 üzenete?

Kerüld a hülyéket, bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport.

Mit vár az új esztendőtől?

2021 történelmi év lesz Balassagyarmaton, hiszen végre elindulnak nagyberuházásaink. Őszre elkészül a déli tehermentesítő út, 23 hektárnyi iparterület, több kilométer kerékpárút és a Kóvári-Ady úti új körforgalom. Tavasszal elindul a Munkásszálló, az új Gamesz-telep és kutyamenhely építése a Szügyi úton, megindul a Zöld Csiga beruházás 24 hektárnyi zöldterület- és parkfelújítása, az Ipoly-holtág megújítása, a Nyírjesi beruházás, a Nádor úti sportcsarnok építése, utcák tucatjainak felújítása, szóval igazi felfordulás lesz a városban, amiért előre is kérjük a polgárok türelmét. Nem lesz hiábavaló.

Az igazi örömhöz azért mégis csak a vírus mielőbbi legyőzésére lenne szükség. Egyelőre nagy az oltásellenesség, mi erről a véleménye?

Én azt látom, hogy egyre szűkül a vírustagadók és oltásellenesek köre, egyre cikibb a kupakos kamuoltások, meg nanorobotos, 5G-s ostobaságok terjesztése. Ahogyan nő az oltást kapottak száma (ez lapzártakor már 950 fő feletti a városban – a szerk.), és tudják az emberek személyes ismerőseiken keresztül is, hogy biztonságosak a vakcinák, ezzel nem lesz gond. Sajnos mivel nem ismert a tökéletes gyógymódja a betegségnek, ez az egyetlen fegyver a járvány ellen. A szűk keresztmetszet világszerte most éppenséggel a vakcinahiány, amit az EU és a kormány remélhetőleg hamarosan orvosolni fog. Bízom abban, hogy nyár előtt újra visszatérhet a normális élet, én már nagyon várom a pénteki focikat.

(szilágyi)