2020-ban 106 kisbabával lett gazdagabb Balassagyarmat, jelenleg 53 újszülött érkezését várják a családok. A kismamákkal közvetlenül kapcsolatban lévő védőnők egészen közelről látják a kisgyermekes családok életét, az új jövevényekkel összefüggő döntéseket. A helyi tapasztalatokról Pincze Erzsébet védőnővel beszélgettük.

A tavaszi lezárások következményeként többen a születésszám ugrásszerű megnövekedését prognosztizálták. Volt ilyen jellegű pozitív hozadéka a márciusi bezártságnak?

  • Mi szinte biztosak voltunk abban, hogy év végére megérkeznek a „karantén babák”, de ez a várakozásunk nem teljesült. A korábbi évek tendenciái folytatódnak, a születésszám stagnál, továbbra is kevés gyermek születik. Összehasonlításképp 2019-ban 100, vagy például 2015-ös adatot tekintve 123 gyermek született. A számok tükrében az idei „bezártság” nem növelte, a vírushelyzet miatti esetleges aggodalom pedig nem csökkentette a gyermekvállalási kedvet.

Hogyan reagálnak a gyarmati fiatalok a családokat támogató lehetőségekre?

  • Ezek valószínűleg nem csak kifejezetten helyi sajátosságok, de amit mi látunk, egyrészt az, hogy a fiatal házasok jó része az első vagy a második gyermek születése után elhagyja a lakótelepi övezetet, és a kertvárosba költözik, a panel lakást kertes házra igyekeznek cserélni. Ezalatt a rövid idő alatt azt is tapasztaltuk, hogy a családok körében kezd egyre elterjedtebbé válni, hogy harmadik, illetve negyedik gyermeket is vállalnak. De ha a gyarmati kisgyermekes családokat ebben a pillanatban nagy átlagban jellemezni kellene, akkor az édesanyák kb. 25-30 éves korukban szülik meg első gyermeküket, és ami ezen túl van – például hogy mikor állnak munkába, vagy hogy átlagban hány gyermeket vállalnak – nem általánosítható.

Mi a helyzet az apukákkal?

  • Az óvintézkedések miatt jelenleg nem vehetnek részt a várandós gondozáson, de más időkben, amikor csak tehetik, elkísérik párjukat. A gyarmati apukák a várandós gondozástól a szülésen át, majd a védőnői státuszvizsgálatokon, valamint az oltásokon is közreműködnek, legtöbbjük aktívan végigkíséri a folyamatokat.

Milyen jelenségeket tapasztalnak, amelyekre érdemes jobban odafigyelni?

  • Minden segítő szakmában dolgozó szakember, de akár egy átlagember is tapasztal olyan jelenségeket, amelyek minimum elgondolkodtatók. Sablonok nincsenek, de néhány nem jó irányt jelző tapasztalatunk van. Instant világban a szülők önkéntelenül is azonnali megoldásokat várnak gyakran még az újszülött gondozásban is. Egy türelmetlen világban élünk, ahol az anyukák sokszor tehetetlennek érzik magukat, ha a problémákat nem tudják azonnal megoldani. Sok esetben az internet világát hívják segítségül a kérdéseik megválaszolására, ám mivel információk sokasága tárul eléjük, így az egyéni problémák megoldására nem kapnak adekvát választ. Ezért szeretjük a személyre szabott gondozást, mert csak így tudjuk közösen megtalálni az egyéni problémáikra a megfelelő megoldást. Azt viszont bátran kijelentem, hogy nagyon jó kapcsolatban és szoros együttműködésben állunk valamennyi gondozott családunkkal, még a jelenlegi nehéz helyzet ellenére is.

(kanyó)