A Salgótarjáni Járási Ügyészség indítványa alapján a bíróság letartóztatta azt a 36 éves salgótarjáni férfit, aki egy üzletből szeszesitalt lopott, majd a lopott áru megtartása érdekében bántalmazta az üzletvezetőt.

A férfi 2021. február 2-án dél körül bement az egyik salgótarjáni élelmiszerbolt raktárhelyiségébe, és ott magához vett két üveg whiskyt. Az egyik üveget a ruházatába rejtette, a másik üveget azonban elejtette. Az összetörő üveg zajára felfigyelt az egyik eladó, és számon kérte a tolvajt, aki az előadótéren keresztül kiment az üzletből, anélkül, hogy visszaadta volna az italt.

Az üzlet előtti járdaszakaszon utolérte őt az üzletvezető, és felszólította, hogy menjen vissza vele az üzletbe, adja vissza az eltulajdonított italt, majd megfogta a ruházatát azért, hogy visszatartsa őt, és a lopott italt visszavegye.

Erre a férfi az ital megtartása érdekében az üzletvezető bal felső karját megszorította, azt megragadta és rángatta, majd ellökte magától a nőt, így a fogásból kiszabadulva a zsákmánnyal együtt elszaladt.

A gyanúsított többször ült már börtönben lopások miatt, a mostani cselekményét többszörös visszaesőként követte el úgy, hogy ellene bírósági szakban és a rendőrség előtt is folynak eljárások.

A Büntető Törvénykönyv szerint nemcsak az a rablás, ha az elkövető erőszakkal vagy fenyegetéssel veszi el mástól annak dolgát, hanem az is rablás, ha a tetten ért tolvaj a dolog megtartása végett alkalmaz erőszakot. A rablásnak pedig már az alapesete is kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, függetlenül az eltulajdonított dolog értékétől.

Mivel pedig a visszaeső tolvajnak ezúttal már erőszakos bűncselekmény róható a terhére, az ügyészség a bűnismétlés megakadályozása érdekében indítványozta a férfi letartóztatását, a Salgótarjáni Járásbíróság nyomozási bírája pedig az ügyészi indítványban írtaknak helyt adva el is rendelte a kényszerintézkedést.