Meglepő, ám a friss pénzügyi adatok egyértelműen igazolják: a magunk mögött hagyott borzalmas 2020-as esztendőben nem hogy eladósodott, hanem tekintélyes megtakarítást tett félre a magyar háztartások többsége.

Elképesztő mennyiségű megtakarítást halmoztak fel a magyar családok a j árvány kellős közepén – írja a napi.hu.

A portál elemzése szerint közel 1300 milliárd forintnyi friss megtakarítás került értékpapírokba, emellett több mint 1600 milliárd forint új pénz gyűlt össze a háztartások bankszámláin, ehhez jön még legalább 500 milliárd forintnyi készpénz. Egy átlagos háztartás ez alapján 800 ezernél is többet tudott tavaly félretenni.

A Magyar Nemzeti Bank friss adatai alapján: „2020-ban a lakosság csaknem 1290 milliárd forintnyi friss pénzt helyezett el értékpapírszámlákon. A friss jegybanki adatok szerint ehhez jött még több mint 1600 millárd forintnyi új bankbetét, ami miatt történelmi rekordra nőtt a bankban tartott lakossági vagyon volumene.”

Az Eurostat adatai alapján a magyar munkajövedelmek csökkentek a legkisebb mértékben az egész unióban. 2020 az elhalasztott fogyasztás és a gyarapodó megtakarítások éve volt annak köszönhetően, hogy a magyar emberek a válság idején is tudtak előrelépni, szemben az unió sok más országának lakosaival, ahol akár 10 százalék körül is zuhanhattak a munkajövedelmek.

A friss megtakarítási adat már a sokadik jel, amely arra mutat, hogy Magyarország sikeresen kezelhette a válságot, a gazdaságvédelem eredményes volt. 2020 decemberében már annyian dolgoztak, mint a válság előtt, így a munkapiacon meg sem érződött a világtörténelem egyik legnagyobb gazdasági leállása. Ehhez szükséges volt a speciálisan helyi gazdasági igényeket és körülményeket ismerő, azokra reagáló gazdaságpolitika, amely segély helyett munkában, eladósodás helyett célzott segítségben, fogyasztás helyett beruházásban és a gazdaság lekapcsolása helyett az ország működésének biztosításában hitt – írta elemzésében a Makronóm.