A Pásztói Járási Ügyészség vádat emelt az ellen az 50 éves férfi ellen, aki 2018 óta többször bántalmazta azt az idős férfit és nőt, akiknek udvarán szívességből lakhatott.

Az állandó lakhellyel nem rendelkező, csavargó életmódot folytató 50 éves vádlott ismerőseinél, a ház udvarán lakott szívességi használóként egy sátorban, azonban 2018. év végétől a neki szállást adó ismerőseit többször bántalmazta azok házában.

Először 2018. november 28-án este kártyázás közben, egy szóváltás után ittas állapotban ököllel több alkalommal az arcán megütötte idős, 67 éves férfi ismerősét, majd a kezét megszorította. A férfi nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, az orra és egy ujja is eltörött. Ugyancsak bántalmazta az ágyon fekvő, mozgásában korlátozott idős nőt, őt egy mobiltelefonnal olyan erővel fejen ütötte, hogy a telefon eltört, a nő nyolc napon belüli gyógytartamú bőrsérülést és zúzódásokat szenvedett.

  1. április hó 20-án a vádlott ismét ittas állapotban a korábban bántalmazott férfi tulajdonában lévő ház udvarán tenyérrel fejen ütötte a férfit, akinek a dobhártya berepedt.

Végül a vádlott harmadszor is bűncselekményeket követett el a sértettek sérelmére. 2020. május 18-án délután a ház bejárati ajtaját berúgva a lakásba bement, összetörte a lakás berendezési tárgyait, és mindkét sértettet újra bántalmazta.

A vádlott az általa leszakított szekrényajtót a nő lábának dobta, pofon ütötte őt, majd a fejére ütött egy műanyag felmosónyéllel. A nő repesztett és zúzódásos sérülései 8 napon belüli gyógytartamúak voltak, azonban a bántalmazás módjára és eszközére tekintettel a 8 napon túl gyógyuló csonttöréses sérülés elmaradása a véletlennek volt csak köszönhető.

A nő bántalmazása után a vádlott az idős férfit ököllel fejen ütötte, majd kilökte a ház udvarára, amitől az a földre került, ahol a fejére további ökölütéseket mért, végül fejbe is rúgta.

Az ügyészség az utolsó cselekménye óta letartóztatásban lévő vádlott ellen öt rendbeli testi sértés bűntette miatt emelt vádat, melyeket a férfi a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes, illetve védekezésre képtelen személy sérelmére követett el.

A különös és többszörös visszaeső, börtönből legutóbb 2017 őszén szabaduló férfi – amennyiben előkészítő ülésen valamennyi bűncselekményére beismerő vallomást tesz – 5 év fegyházbüntetésre számíthat.

Az ügyben a Pásztói Járásbíróság hoz ítéletet.