New York-ban tűnt fel utoljára az ország leghíresebb gólyája, Báró. No, nem a jeladó küldött fals GPS-koordinátákat a két évvel ezelőtt eltűnt madár hollétéről. Torjay Attila fotográfus sikerének nyomán az Agora Gallery tárlatán tekintheti meg a közönség az őrhalmi ártérben készült Báró vadászik című fotót.

Az említett képpel a „Photgrapher of the Year 2020” verseny több mint 35 ezer indulójának 144 ezer fotója közül sikerült bekerülni a kiállított pályamunkák közé. Ám nem ez az egyetlen fotó ezekben a hetekben, hónapokban, amely szülőföldünk szépségeit mutatja be a Föld távoli vidékein. Lokálpatrióta fotósunknak köszönhetően Balassagyarmat utcaképe vagy a környékbéli vidék természeti szépségei digifotó formájában jutnak el New York, Lisszabon, Stockholm, Athén, Melbourne vagy Milánó kiállító termeibe.

Torjay Attila 2017-ben nyert nemzetközi versenyt, a National Geographic többször választotta „A nap képének” munkáit, de 2020-ban a Gurushots.com és a Daily Mirror brit napilap fotósversenyén is bekerült a Top100-ba.  A világméretű fotópályázatok kihívásaira több tízezer, akár százezer fotós nevez a golyóbis legkülönfélébb pontjairól.

  • Mi magyarok, kifejezetten sikeresek vagyunk ezen a területen. Szinte nincs olyan verseny, amelyben ne végeznénk az első tíz között. A balassagyarmati fotósok pedig a magyarok között is a sikeresebbek közé tartoznak – mondja a város fotósa.

Ugyan az elmúlt néhány évben a versenyek háttérbe szorultak, és a család, valamint a sajtó- és esküvői fotózás töltötték ki az idő nagy részét, Attila tavaly novemberben újra ringbe szállt.

  • A versenyeredményeknek mindig nagyon örülök, de természetesen nem magáért az eredményért fotózom. A sajtófotózást szintén nagyon kedvelem, de szakmailag az esküvői fotózást tartom a legkomplexebb feladatnak, hiszen ez minden területet magába ölel a portrétól az eseményen át a makróig. Bízom benne, hogy hamarosan elkezdődhet az esküvői szezon, és nem lesz időm versenyezni.

(kanyó)