Hosszúkás legyen vagy gömbölyű, ez legyen benne, az ne, a többit rád bízom – rendeléskor elég volt ennyit mondani Editnek és Zsuzsának, és garantáltan gyönyörű csokorral a kezünkben léphettünk ki a boltból. 1989. május 2-án nyitott, és 2020. december 30-án zárt be a Duó Virágbolt.

A két kedves hölgy 1989-ben, az egyéni vállalkozások indulásának nagy hullámában vásárolták meg Fajcsik zöldséges helyiségét a piacon. Kettejük munkakapcsolata még az állami virágboltban kezdődött, majd a maguk urai lettek, és társtulajdonosként dolgoztak együtt majd 32 éven át. Emberileg is jól kiegészítették egymást: egyikük halk szavú, másikuk határozott ember, de minőségi követelményekben és a vásárlók iránti tiszteletben egyeztek.

  • Bírtunk is dolgozni, és volt is eredménye a munkánknak. Mindig törekedtünk a magas minőségre, szerettem a szépet a szakmámban. De több mint ötven év kemény fizikai munka után, bizony elfáradtam – tekint vissza Hrubecs Zsuzsanna.

A virágpiacon való bevásárlás évtizedeken át éjféli indulást jelentett, aztán a reggeli nyitás után egész nap talpon. Anyák napján, nagy névnapokon a bolt reggel 7-kor kinyitott, este 8-kor még állt a sor. A ballagások vagy a nőnapok két-három éjszakát és nappalt igénybe vevő dömpingek voltak. Előfordult, hogy 3 ezer szál virágot kellett bedolgozni. Ilyen alkalmakkor a hölgyek a boltban éjszakáztak.

  • Kemping ágyon pihentünk néhány órát a virágok közt, vagy az asztalon bóbiskoltunk, a férjek közben vigyáztak ránk – emlékezik Zsuzsa. – Volt, hogy a vevő takarította el a lábunk alól a nyesedéket, mert megállás nélkül kötöttük a csokrokat.

A gyarmati közönség nagyon szerette a szépet és igényelte az újdonságot. Az elbűvölt menyasszonyokból visszatérő vásárlók, a vásárlókból barátok lettek. Az ízléses csokrok mögött Filyó Lászlóné Edit szakmai tudása állt, aki rendszeresen tanfolyamokra és bemutatókra járt, hogy mindig előrukkolhasson valami újjal. Technikákban, alapanyagokban, trendekben több mint 30 éven át tartotta magát napra készen. Dísznövénytermesztés, zöldségtermesztés és kertépítő technikusként végzett, majd beleszeretett virágkötészetbe.

  • Ebben a hivatásban ötvöződött a természet, a virágok és az emberek iránti szeretetem a kreativitásommal. Végig az motivált, hogy örömöt szerzek a munkámmal. Egy-egy csokorra hosszú évek, évtizedek múltán is emlékeznek az emberek – mondja Edit.

A Duó Virágboltban kötött csokrok az egész országba eljutottak ballagások, diplomaosztók, családi események alkalmával. A városi és környékbéli intézményekkel, cégekkel, templomokkal való partnerkapcsolat révén is sok ezren hálás szívvel emlékeznek a két hölgy keze munkájára.

  • Nehezen búcsúzom a pályától, mégis sok minden van, amit pótolni szeretnék – magyarázza Edit. – Rendszerezni a mindenmentes receptgyűjteményemet, sokat kirándulni és végre kiélni a könyvfaló szenvedélyemet. Nagyon szeretném átadni a tudásomat is, mindent, amit a virágkötészetről és az emberekkel való bánásról tudok. Bízom benne, hogy ez a vágyam még teljesülni fog.

Kanyó Kinga