A turizmus területén is teljesíthetnek közösségi szolgálatot a középiskolások. A Palóc Bakancs Egyesület három balassagyarmati tanintézménnyel kötött megállapodást.

Együttműködési megállapodás született a Palóc Bakancs Egyesület, valamint a Balassi Bálint Gimnázium, a Szent-Györgyi Albert Technikum és a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium között. Az ötvenórás közösségi szolgálat ezekben az intézményekben természeti környezetünk élményszerű megismerésével, természetvédelmi tevékenységgel is teljesíthető.

  • Az együttműködés négy területre terjed ki, a diákok egyesületünk tagjaival közösen részt vehetnek a turistautak karbantartásában, a turistautak jelzéseinek festésében és kialakításában, közreműködhetnek a hulladékgyűjtési és természetvédelmi munkánkban, valamint turistarendezvények megvalósításában – tájékoztatott Horváth Attila, a Palóc Bakacs Egyesület elnöke.

A 130 fő fölötti taglétszámú egyesület a korábbi években is élen járt a turistautak tisztán tartásában, túrák rendszeres szervezésében. E tevékenységekben való részvétel szemléletformáló hatású lehet a diákok számára.

  • Egyrészt autóból, autóbuszról nem ismerhető meg sem szűkebb, sem tágabb környezetünk. A tapasztalatunk az, hogy a fiatal korosztály a felkapott, ismertebb látnivalókon, természeti értékeken kívül nagyon csekély helyismerettel rendelkezik. Másrészt a tevékenységünkön keresztül azt is meg tudjuk mutatni, milyen gazdagító hatása van együtt élni a természettel. Aki ezt megtapasztalja, jobban fog vigyázni rá, tudatosan fogja őrizni értékeit. Mindennek járulékosan, de nem elhanyagolható módon egészségmegőrző szerepe, élettani jelentősége is van – tette hozzá az egyesület elnöke.

(kanyó)