Nagy megtiszteltetés ért bennünket, hogy a covid elleni védekezésben végzett munkánkat ilyen magas rangú kitüntetéssel ismerték el – fogalmaz Gaál Dénes, a GAMESZ igazgatója. Három részegység dolgozói oroszlánrészt vállaltak a veszélyhelyzet kezelésében. A zöldterület fenntartó, a karbantartó brigád és a konyhai személyzet kiemelkedő munkáját Balassagyarmatért Emlékéremmel tüntette ki a Képviselő-testület. 

2020-ban is szépek voltak a közterületek, zajlottak az intézményi felújítások, működött a Strand, a szokásos gyönyörű parkosítással, szép volt a karácsonyi dekoráció, és mindenkihez eljutott minden délben a friss meleg étel, csak néhány tevékenységet kiemelve az alapfeladatok közül. Ezeken felül a védekezés vagy az azzal összefüggő változások sokszor emberi teljesítő képességet súroló többletfeladatot jelentettek a GAMESZ dolgozói számára.

Határozott intézkedésekre volt szükség, amelyeket azonnal meg is kellett valósítani. Mindig a védekezési ciklusnak megfelelően, és gyorsan kellett reagálni. Ebben a gyors megvalósításban végzett kiváló munkát az a közel hatvan GAMESZ-dolgozó, akik az alapfeladatok ellátásán túl, a covid-helyzettel járó minden plusz feladatot elvégeztek – összegez az igazgató.

A közterületek napi fertőtlenítését többnyire munkaidő után végezték a zöldterület fenntartó brigád dolgozói, háti permetezővel napi 10 km-t bejárva. Több száz liter fertőtlenítő folyadékot, zselét, szappant, több tízezer védőmaszkot és kesztyűt használtak fel vagy osztottak szét az intézményekben, házi- és gyermekorvosi rendelőkben. A karbantartók az ügyfélfogadási irodákban közel 30 plexi falat szinte azonnal építettek ki, de az összes tálaló konyhát is át kellett alakítani, a GAMESZ főzőkonyháján önkiszolgáló tálca rendszert kellett kiépíteni. Az ózon generátorok a legintenzívebb időszakban folyamatosan munkában voltak az intézményekben, de igény esetén lakossági fertőtlenítést is végeztek. Az iskolák bezárásának idején is biztosítani kellett az alapétkeztetést, az önkéntes karanténban lévők vagy a rászoruló lakosok ellátása már többletmunkát igényelt.

A konyhai dolgozók – bár ötnapos munkarendben napi 800 adag ételt készítenek – heteken keresztül heti hét napon főztek, hogy a szociális étkeztetésben részesülők ellátása is zavartalan legyen. Sőt, a fokozott terhelés dacára arra is maradt kapacitásuk, hogy a kórházban vagy a patikákban dolgozóknak süteménnyel kedveskedjenek. Ezúton is köszönöm minden kollégámnak a munkáját, nagyon büszke vagyok a teljesítményükre – fogalmaz Gaál Dénes.

(kanyó)

Fotó: Makrai Richárd