Tavaly március óta dr. Sólyom Artúr és dr. Schoffer Attila osztálya, majd ősztől dr. Bakó Zoltán és dr. Póczi Magdolna főorvosok covid-csapata dr. Tóth Judit orvos igazgató és dr. Szabó Géza leköszönő főigazgató úr koordinálásában példamutató hivatástudattal és fegyelemmel végzik gyógyító munkájukat – a helytállásért a Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet covid-betegeket ellátó részlegei Balassagyarmatért Emlékérem kitüntetésben részesültek.

– Tavasszal olyan vészhelyzeti szituációba csöppentünk, amely egy nagyobb terhelésű kórháznak is jelentős megpróbáltatás lett volna – mondja dr. Tóth Judit orvosigazgató. – Át kellett alakítani a működést és a szerkezetet, hogy egy lépéssel járva a növekvő betegszám előtt, a felkészültséggel, csökkenteni tudjuk az esetleges károkat és a másodlagos károkat. Ez volt az első hullámbeli feladatunk.

Ám a szervezési feladatokon túl az emberi- lelki vonatkozású helyzeteket sem lehetett figyelmen kívül hagyni.

– A covid-ellátásban dolgozók lelkileg és fizikailag is nagyobb terhelésnek vannak kitéve. A legsúlyosabb esetekkel dolgozókon fokozott lelki teherként jelenik meg, hogy sajnos nem mindenkit sikerül megmenteni. Ahhoz, hogy ők mindezt tudják csinálni, a háttér dolgozók részéről is nagy odaadásra van szükség.

A kórház teljes kollektívája komfortzónán kívül dolgozik a lassan már közel egy éve tartó időszakban.

– Ahogy terjedt a covid, folyamatos volt a költözés. Az egyik ilyen esetünk péntek délután fél négykor kezdődött, majd éjjel fél egyig három osztály költöztetését kellett megoldani a betegköltöztetéssel együtt. Ugyanakkor szakmailag is nagy kihívást jelent egyik napról a másikra teljesen új területen helyt állni.

A második hullám még embert próbálóbb szituációkat okozott, az egészségügyi dolgozók is sorra fertőződtek meg.

– Pillanatképet készítve: mostanra iszonyatosan fáradt a csapat. Három- négyszeres terheléssel dolgoznak hónapok óta. Ezért is mondjuk azt, hogy nincs más megoldás, csak az oltás. Úgy vélem, ideje ebben a kérdésben kollektív felelősséget vállalni.

A város polgárai a kezdetektől törődéssel és bátorítással veszik körül a nehéz munkát végző egészségügyi dolgozókat.

– Nagyon jól estek a lelkesítő gesztusok a városlakók részéről, ezeknek a megkoronázása a Pro Urbe kitüntetés. Személy szerint nagy örömmel fogadtam a díjat, ugyanakkor rendkívül büszke vagyok erre a nagy csapatra, hogy teljesen erőn felül, de szótlanul, panasz nélkül teszik a dolgukat a mai napig.

(kanyó)