Az OMSZ Balassagyarmati Mentőállomásának kollektívája a 2020-as covid-helyzetben végzett emberfeletti munkájának elismeréseként Pro Urbe kitüntetésben részesült. E díj közösségünk egyöntetű és őszinte hálájának kifejezése  városunk köztiszteletben álló mentőcsapata részére.

– Szerény emberek vagyunk, talán közhelyesen hangzik, de mi valóban csak a munkánkat végeztük – összegez Mester Imre mentőtiszt, állomásvezető. – Mi mentéssel foglalkozunk pályánk minden napján, ezért szakmai kihívást nem jelentett a helyzet. A megváltozott protokollt vagy a védőruhát hamar megszoktuk. A díj váratlanul ért minket, megtisztelő és örömteli hír volt, hogy érdemesnek találtak rá minket.

A legintenzívebb időszakban az esetszámok megduplázódtak, a covid miatti betegszám növekedése, valamint az osztályok működésének ideiglenes változása egyrészt több kilométert jelentett az utakon, másrészt több munkaórát a szolgálatban. A kollektíva tagjai közül időközben tízen estek ki a munkából kontakt vagy fertőzés miatt.

– Heterogén a csapat, de a húszévestől a 63 évesig senki nem kiégett, mindenki éhes a szakmára, a tudásra, mindenkiben egyformán magas szinten megvan a hivatástudat. Úgy vélem, közösségi szempontból is összetartók vagyunk. Mindennek annyiban volt jelentősége ebben az időszakban, hogy mint vezetőnek, alkalmam sem adódott arra, hogy bármiféle szankciót alkalmazzak. A telefont mindenki első csörgésre felvette, amikor valamelyikünk helyett be kell lépni.

A 27 fős gyarmati és lélekben gyarmati kollektívában 5 mentőtiszt, 11 mentőápoló és 11 gépkocsivezető – köztük hárman 5.5 mentőápolói fokozattal – teljesít szolgálatot, három mentőautóval. A városlakók a járvány alatt is kifejezték figyelmüket és törődésüket: a grillcsirkétől a pizzáig, az energiaitaltól a kóláig, a vasalótól a mosógépig folyamatosan érkeztek adományok, figyelmességek. Egy helyi vállalkozó autószervize ingyenesen végezte a mentőautók gumicseréjét és javítását. A legutóbbi adomány, a légkondicionáló, a meleg napokon jelent majd igazán nagy segítséget.

– Egyik hajnalban mindannyian elpilledtünk, mire felocsúdtunk, kint volt a felirat a kerítésen: A mi hőseink. Emlékezetes és lelkileg nagyon felüdítő élmény volt. Az egész időszakban jó volt érezni a tiszteletet és a megbecsülést, nagyon szépen köszönjük mindenkinek. Az önkormányzatnak szintén köszönettel tartozunk a mentesítő zóna és a statikus pontok kialakításában való maximális együttműködésért és emberi odafigyelésért.

(kanyó)

Fotó: Sümegi Tamás