Meghallgatásra talált a polgármester kérése a járvány berobbanása miatt.

Mint arról többször is beszámoltunk, sajnos továbbra is lendületben a fertőzés a városban. A magunk mögött hagyott február február 22-28. jelentette a járvány legrosszabb hetét Gyarmaton – az új beazonosított fertőzésszám napi átlaga 16,8 volt.

Csach Gábor polgármester az intézményekben rendkívüli szünet elrendelésére jogosult Oktatási Hivatal (OH) vezetőjétől kért mielőbbi intézkedést a vírus megfékezése érdekében.

Brassói Sándor, az OH elnöke megköszönve a jelzéseket, gyors döntést hozott a problémás intézményekben.

Ennek értelmében március 2-től Balassagyarmaton bezárták az óvodákat, március 16-ig. Természetesen ügyeletet minden óvodában biztosítanak, de szerdától csak azok vihetik ügyeletbe a gyermeküket, akiknél minden gondviselő munkáltatói igazolással bizonyítja, hogy dolgozik.

Március 2-től digitális oktatásra állították át a Dózsa György Általános Iskolát, szintén március 16-ig.

Március 3-án szerdán bezár a Városi Bölcsőde is, szintén március 16-ig. Ügyeletet itt is tartanak, de szintén csak annak a gyermeknek, akinek minden gondviselője munkáltatói igazolással bizonyítja, hogy dolgozik.

– Arra kérek minden iskolaigazgatót és pedagógust, hogy a többi iskolában azokat a gyermekeket, akik “szülői féltés” miatt hiányoznak az iskolából, ne érje semmilyen retorzió – mondja Csach Gábor. – Azt is kérem, hogy ne riogassák a hiányzások jogszabályi számaival – 30% tantárgyi és 250 óra tanévi hiányzás után kötelező záróvizsga -, ez a vizsgakötelezettség békeidőben a “lógósokra” lett kitalálva, nem a jelenlegi járványhelyzetre. Kérem az ősz óta a legtöbb iskolában alkalmazott rugalmasságot: biztosítsanak a tanév során jegyszerzési lehetőséget ezeknek a diákoknak, nem kell őket stresszelni a különvizsgák rémével. Higgyék el, jót tesznek ezek a szülők és gyermekek az iskolával, hiszen távollétükkel segítik, hogy ne terjedjen annyira a fertőzés, ezzel betegszámot csökkentenek, amivel életeket is mentenek.

(szilágyi)