A járvány egyre erősödő harmadik hulláma miatt az óvodákat és általános iskolákat április 7-ig, a nem létfontosságú üzleteket pedig március 8. és március 22. között bezárják.

Gulyás Gergely csütörtökön a Kormányinfón bejelentette a szigorításokat, eszerint március 8-tól március 22-ig az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak kivételével minden üzletet bezárnak. A konditermeket is két hétre be kell zárni, sőt minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet.

A szolgáltatások körében a zárvatartás természetesen a kaszinókra is vonatkozik, viszont a tavaly tavaszi időszakhoz hasonlóan a bankfiókok és a dohányboltok továbbra is nyitva tarthatnak.

A parkok és arborétumok nyitva maradnak, a szabadtéri sporttevékenység engedélyezett abban az esetben, ha biztosított a másfél méteres távolság.

Közben az Országos Kereskedelmi Szövetség arra kérte a kormányt, hogy a fentieken kívül más, nagyrészt az agráriumot és az építőipart kiszolgáló üzletek is nyitva tarthassanak az említett időszakban.

A szövetség a zárás alól a munkaeszközöket kínáló boltokat, a home office-hoz szükséges híradástechnikai üzleteket, az állateledel-kereskedőket, az otthoni karbantartáshoz szükséges barkácsboltokat és a mezőgazdasági alapanyagokat kínáló egységeket mentesítené.

A bejelentett korlátozások időtartamára a bértámogatást és adókedvezményeket minden most bezáró szektorra kiterjeszti a kormány.

Az oktatási intézményekre vonatkozó szigorítások március 8. és április 7. között lesznek érvényesek. A tanulás persze továbbra sem szünetel: az iskolák tantermen kívüli, digitális munkarendre állnak át.

A részletszabályokról és a kereskedelmi szövetség javaslatáról az operatív törzs dönt mai, pénteki ülésén, majd azt a kormány hirdeti ki a Magyar Közlönyben.

Fotó: Sümegi Tamás