Mennyivel szebb lenne a világ, ha az önkormányzat ellenzéki képviselői tudnák, milyen döntéseket hoz az a testület, amelynek tagjai.

Szombaton – olvasóink érdeklődésére – megírtuk, hogy Balassagyarmaton tilos a kerti lomb és nyesedék égetése. 

A száraz tény hamar lángra kapott, a városi ellenzék (SZAB) a közösségi médiában indulatosan próbálta égetni cikkünket.

Mivel a jelek szerint az önkormányzat ellenzéki csoportja nincs tisztában azzal, milyen döntéseket hoz az a testület, amelynek tagjai, jobb híján készséggel megismételjük a több ezer gyarmati családot érintő tájékoztatást. 

Városunkban idén januártól tilos a kerti avar és nyesedék égetése.

Történt ugyanis, hogy Balassagyarmat Képviselő-testülete tavaly október 1-én helyezte hatályon kívül az önkormányzat Levegőtisztaság védelméről szóló 2008-as rendeletét, amely megengedte bizonyos időszakokban a kerti lombhulladék égetését: https://kozadat.balassagyarmat.hu/…/rend…/2020/31-20.pdf

A Kormány a járvány miatt érvényes veszélyhelyzet idejére tavaly decemberben visszaadta az önkormányzatok kezébe a rendeletalkotási lehetőséget e kérdésben (is), ám a gyarmati önkormányzat ezt a problémát a zöld hulladék háztól való elszállításával kívánja továbbra is megoldani. Csakúgy, mint novemberben, úgy március és április végén is megszervezi az akciót a Polgármesteri Hivatal, a jövőben évente nyolcszor kerül sor erre városunkban.

Aki a tiltás ellenére mégis avart éget, az súlyos pénzbüntetésre számíthat. Azt javasoljuk kedves olvasóinknak, ennek nagyságáról lehetőleg ne az ellenzéki képviselőktől kérjenek tájékoztatást.