Több olvasónk kérdezte: ha a tiltás ellenére valaki mégis éget a kertjében, milyen bírságot kockáztat?

Aktuális téma lévén az elmúlt napokban többször is beszámoltunk róla, hogy Balassagyarmaton idén januártól tilos a kerti avar és nyesedék nyílt téri égetése.

Az önkormányzat 13./2008.(III.26.) sz. rendeletében szabályozta a kerti avar és lombhulladék égetésének lehetőségeit, melyet a 2020. évi LI. törvény, illetve a levegő védelme és a házhoz menő zöldhulladék szállításának megszervezése miatt 2020. október 1-i ülésén 11 igen 1 nem szavazattal hatályon kívül helyezett, 2021. január 1-el.

Vagyis jelenleg a hatályos kormányrendelet értelmében általános tiltás van érvényben, az önkormányzat a veszélyhelyzet idejére az engedélyezésről rendelkezhet. Ezt azonban nem kívánja megtenni, mert különösen járvány idején van nagy szükség jó levegőre.

Aki a tiltás ellenére mégis ilyen tevékenységet végez, súlyos pénzbüntetést kockáztat. A bírság 25 ezertől 3 millió forintig terjed, az eljárás során megállapított veszélyességi fokozatoktól függően.

Az önkormányzat évente 8 alkalommal, legközelebb március végén intézkedik a zöld hulladék háztól menő elszállításáról, melyről természetesen mi is időben tájékoztatjuk kedves olvasóinkat.