Tegnap este hivatalosan is bemutatták az idei Tour de Hongrie útvonalát, Balassagyarmat szép sportdiplomáciai sikert aratva két év után ismét fogadhatja a rangos nemzetközi mezőnyt.

Kedden este mutatták be az idei Magyar Kerékpáros Körverseny útvonalát. A 42. Tour de Hongrie nemzetközi mezőnye május 12-én Siófokon rajtol, öt nap alatt 794 kilométert tesz meg a budapesti befutóig, az utolsó előtti, a legnehezebb szakasz pedig Balassagyarmatról rajtol.

– Tavaly a járvány miatt világszerte nagyon sok verseny maradt el, prémium helyzetbe kerültünk azzal, hogy mi meg tudtuk rendezni. Másrészt, azok a csapatok, amelyek eljöttek hozzánk a világ legjobbjai közül, teljesen máshová helyezték a versenyt és mindent, ami körülötte van” – nyilatkozta Szilasi László versenyigazgató, aki elárulta, ebben az évben is erősödik a mezőny az elmúlt évekhez képest.

Hat World Tour-csapat (az amerikai TREK-Segafredo, az ausztrál Team BikeExchange, a holland Jumbo-Visma, az izraeli Israel Start-Up Nation, a kazah Astana-Premier Tech és a bahreini Bahrain-Victorious) mellett tíz Pro Team, öt kontinentális klub és a magyar válogatott áll majd rajthoz, huszonkét csapat 132 kerékpárosa alkotja majd a mezőnyt.

Székely Dávid, az M4Sport csatornaigazgatója elmondta, a Tour de Hongrie közvetítése az egyik legnagyobb kihívás televíziós szempontból: – Motorosok, helikopter, jeltovábbító repülőgép kellenek ahhoz, hogy úgy tudjuk megmutatni a nézőknek a versenyt és a tájakat, ahogyan érdemes. Ez egy nagyon összetett feladat, nehezebb, mint akár egy Bajnokok Ligája-mérkőzés közvetítése.

A 2021-es Tour de Hongrie szakaszairól az M4Sport minden nap élőben közvetít majd, az Eurosport az első négy versenynapról összefoglalót sugároz, az utolsó, budapesti etapot pedig élőben közvetíti. Az összefoglalók a világ több mint százötven országában lesznek majd láthatóak a televíziós csatornákon.

Az ötnapos viadal 4. szakasza, május 15-én, szombaton Balassagyarmatról rajtol! Ez lesz a verseny legkeményebb szakasza, Gyöngyösön keresztül Kékestetőig kell tekerniük a résztvevőknek (204 km).

Városunk eddig kétszer volt a Tour de Hongrie házigazdája: 1929-ben innen indult a viadal utolsó szakasza, amely Szenes Károly győzelmét hozta, majd kilencven évvel később – amikor Balassagyarmat, a Legbátrabb Város a Civitas Fortissima századik évfordulóját ünnepelte – ugyancsak fontos etap rajtjának adott otthont.

Fotó: Sümegi Tamás