A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt azzal a 27 éves Nógrád megyei férfival szemben, aki munkahelyén munkatársával együtt egy meghibásodást akart elhárítani, eközben megbontottak egy zárt rendszert, a társa ezután a saját további felelőtlen magatartása miatt halálos balesetet szenvedett.

2018 novemberében a vádlott és munkatársa kapták feladatul a Nógrád megyei festékgyártó cégnél működő festékkeverő berendezés üzemeltetését. Miután a két férfi leszivattyúzta a megkevert festéket a gépből, a számítógépes program elindította a csőrendszer tisztítását végző, lényegében egy csőgörény szerepét betöltő henger alakú, közel 1,5 kg súlyú úgynevezett „mulchot”, amely azonban a zárt rendszerben elakadt.

A két férfi a mulch kimozdítását a rendszerben lévő nyomás emelésével próbálta meg elérni, ez azonban nem vezetett eredményre.  Ekkor úgy döntöttek, hogy a csőrendszert megbontják, majd megkeresik és kiütik az elakadt alkatrészt.

Mindketten a rendszer különböző részein voltak, így egymást nem látták és csak kiabálva tudtak kommunikálni. A vádlott munkatársa kisvártatva megtalálta az elakadás helyét, és arra kérte a vádlottat, hogy a rendszert helyezze nyomás alá, majd a levegőnyomást növelje, az így kimozduló mulchot a cső végén egy vödörrel akarta elkapni. Rövid idő után a férfi kiabálva a nyomás fokozását kérte a vádlottól, majd belenézett a csőbe. A 3 bar-ra fokozott nyomás miatt ekkor a mulch kilőtt és fejen találta őt.

A baleset következtében a férfi a helyszínen életét vesztette.

A vizsgálat megállapította, hogy elhelyezkedésükből fakadóan a vádlott nem láthatta és nem is volt ráhatásra arra, hogy társa épp mit csinál, ezért annak halála nem róható a terhére, a tragédia azért következett be, mert a sértett belenézett a csőbe, miután ő maga kérte a nyomás fokozását. Azonban a veszélyhelyzet létrehozásáért az ügyészség szerint a vádlott is felelősséggel tartozik, mert a meghibásodást – mivel nem karbantartói munkakörben dolgoztak – nem kísérelhették volna meg elhárítani, azt kizárólag jelezniük lehetett volna feletteseiknek; a csőrendszert nem bonthatták volna meg, és nem helyezhették volna nyomás alá, a munkavédelmi és foglalkozási szabályokat ezzel mindketten súlyosan megszegték.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottat a fentiek miatt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja, a vádiratban felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására és a közel 1.100.000 Ft-os bűnügyi költség vádlott általi megfizettetésére tett indítványt.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság hoz döntést.