Balassagyarmat város közösségét ismét nagy veszteség érte. Kanyóné Réti Emőke „hazatérésével” elillant az örök kedvesség, a szépség és a báj egy leheletfinom fuvallata, gyászoljuk a kiváló pedagógust és művészt.

Réti Emőke1957-ben Balassagyarmaton született. A Rózsavölgyi Márk Zeneiskola egykori növendéke 1979-ben szerezte zeneiskolai gordonka tanári diplomáját, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneiskolai Tanárképző Intézet Pécsi tagozatán. Ettől az évtől kezdve lett tanára a ma már országos hírű, édesapja, Réti Zoltán által alapított Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola közösségének.

Érzékeny muzsikus alkat volt, aki kollégáival hamar megtalálta a közös hangot; növendékei csak szeretni tudták a lehengerlő mosolyú, ellenállhatatlanul kedves Tanárnőt. Szakmai igényességét, kitartó munkáját, zenepedagógiai eredményeit, tanítványai tanulmányi versenyeken elért kiemelkedő sikerei jelzik. Több fesztiválról és számos versenyről kiemelt díjakkal tértek haza növendékei, akik közül többen választották a zenei pályát, nemzetközileg is elismert, sikeres művészekké váltak.

Kiváló pedagógiai érzékkel végzett mindennapos oktató-nevelő munkája mellett, sokoldalú zenei tevékenysége is gyorsan ismertté tette nemcsak Balassagyarmaton, hanem szerte a megyében. Alapító tagja és hangszeres művésze volt a számos művészeti díjjal kitüntetett Balassagyarmati Kamaraegyüttesnek. A zenekarban eltöltött négy évtized országszerte több mint 1200 szereplés, hanglemez- és hangkazetta-kiadás, „Tavaszi Fesztiválok”, hangversenyek, több mint 500 nemzetközi szereplés, számos rádió és TV felvétel élményét jelentették.

A Tanárnő, édesapja nyomdokain járva, és példát mutatva tanítványainak, rendszeres közreműködője volt a tanári, templomi és jótékonysági hangversenyeknek is. Mindemellett, a szakmai továbbképzéseken, pedagógusminősítésben való részvételével tudatosan törekedett szakmai tudásának megújítására, és az ott szerzett tapasztalatok, új ismeretek alkalmazására.

Zenepedagógiai, kamaraművészi munkáját nemcsak tanítványai, hanem gyermekei is továbbvitték. Dávid fia fuvolaművész, karmester, több fővárosi zenekar tagja, aki szólistaként jelentős hazai és nemzetközi sikereket ér el, nemzetközi karmesterverseny győztese. Emese leánya, édesanyja nyomdokain haladva, szintén gordonka tanár és kamaraművész diplomát szerzett, a nagyhírű debreceni zeneiskola tanára.

Munkásságát rangos elismerések sora fémjelzi. 1983-ban Kiváló munkáért vette át a Művelődési Miniszter kitüntetését. 1985-ben Weiner Leo Művészeti Nívódíjat kapott az országos zenetanári versenyen. 1986-ban Nógrád Megye Tanácsa tüntette ki Művészeti Díjjal. 1988-ban elnyerte a Bartók Béla Művészeti Nívódíjat az országos zenetanári versenyen. 1997-ben kapta meg a Madách-díjat, Nógrád Megye Művészeti Díját. A „Pro Urbe” Balassagyarmatért Emlékérmet 2007-ben vette át. 2018-ban magas színvonalú szakmai munkájáért Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

A Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola és a Balassagyarmati Tankerület saját halottjának tekinti.

Feledhetetlen mosolyát megőrizzük emlékezetünkben. Nyugodjon békében!