Fiatal Példakép kitüntetést vehetett át Baráz Ádám komponista, zongoraművész, zenepedagógus. Ugyan felnőtt élete a fővároshoz köti, azok közé a balassagyarmati büszkeségek közé tartozik, akik visszaadják szülőföldjüknek azt az értékteremtő energiát, amit egykoron itt vettek magukhoz.

„Az otthonomnak mai napig a gyarmati családi házat tekintem, annak ellenére, hogy Budapesten lakom már évek óta. Bárhol is járok a világban, ösztönösen azt mondom: Balassagyarmatról jöttem. Család, Ipoly, zeneiskola, koncertek, lassan 30 éve tartó igaz barátságok, első szerelem, Demeterné Kati néni, az első zenei inspirátorom, Ember Csaba, aki teret adott első zeneszerzői próbálkozásaimnak… A Civitas Fortissima 100 című művem komponálásának időszakában még közelebb került hozzám a város szellemi hagyatéka. Nekem mindezt jelenti Balassagyarmat.”

Baráz Ádám zenei tehetsége már korán megmutatkozott. 14 évesen felvételt nyert többek közt a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés, zongora és szolfézs-zeneelmélet szakára. A konzervatórium elvégzése után sikeresen felvételizett a párizsi Zeneakadémiára, de tanulmányai anyagi okok miatt megszakadtak.

Zeneszerzői munkássága igen széleskörű, több mint 160 befejezett opusza van. Több alkalommal adott szerzői és zongorahangversenyt Budapesten, Balassagyarmaton, Győrött, Pápán és az ország számos pontján. Saját kompozíciói megszólaltak már számos európai országban, valamint Mexikóban, Kínában és Japánban. Több kamarazenei hangversenyt és szólóestet adott Budapest híres színpadain. A Magyar Rádió egyes műsoraiban több alkalommal olvasták be komponistaként jegyzett gondolatait. 2009 óta a Neuma Zeneműkiadó gondozásában évente egy kompozíciója került kiadásra. Szabadúszó zeneszerzőként és korrepetitorként, valamint magán zeneelmélet, szolfézs és zenetörténet tanárként tevékenykedik, Csábon, Lukanyényén és Budapesten tanít. Ahogyan szülőföldjéről, úgy pedagógiai munkásságáról is szenvedéllyel vall.

„Nem elég az adottság és a tehetség. Ezen túl elengedhetetlen, hogy a tanítványok nyitott szívvel, lélekkel és rendkívüli odaadással, alázattal álljanak hozzá a Zene adta csodák felfedezéséhez; szeressék a Zenét, élvezzék azt tanulni és játszani is. Számos növendékem lett már versenygyőztes vagy helyezett, illetve nyert felvételt konzervatóriumba, főiskolára, akadémiára itthon és külföldön is. Azt hiszem, egy tanár munkájának és növendékébe vetett hitének ez a legnagyobb elismerése, igazolása. Jó utat mutatni és azon tovább vezetni a fiatal muzsikust – ez a fő cél.”

Az önkormányzat 2017-ben új díjat alapított: a Fiatal Példakép elismerés azoknak a Balassagyarmaton élő 16-35 év közötti személyiségeknek vagy vállalkozásoknak adományozható, akik Gyarmaton érnek el kimagasló eredményeket, vagy innen elszármazva országosan vagy nemzetközileg elismert tevékenységet végeznek. Példájuk mintaként szolgál a helyi ifjúságnak, mert azt bizonyítják, hogy egy kisvárosban is megtalálhatja a számításait egy fiatal. Az idén hárman részesültek az elismerésben: dr. Kasuba Klaudia, Baráz Ádám és Varga-Csikász Bese.

Kanyó Kinga